ZooParc verwelkomt

ZooParc heeft in totaal vier mannelijke apen verwelkomd: twee rode titi’s, één witgezichtsaki en één Alaotra bamboemaki.

De rode titi’s zijn een nieuwe apensoort in het park. 

De rode titi’s, afkomstig uit Apenheul, zijn drie en vier jaar oud. Deze apen zijn te herkennen aan hun dichte, pluizige en roodbruine vacht. Steven van den Heuvel, hoofddierenverzorger vertelt: “Het is erg bijzonder dat de rode titi’s, Pebas en Jutai, zijn gearriveerd in ons park. We zijn blij dat het managementprogramma van de rode titi’s deze twee mannen aan ons heeft toevertrouwd.”

Daarnaast heeft ZooParc de vijfjarige mannelijke witgezichtsaki Denny verwelkomd vanuit Marwell Zoo in Engeland. “Ze hebben hun naam te danken aan de kleur van het gezicht van het mannetje. De vrouwtjes hebben namelijk alleen twee witte strepen langs de neus”, laat van den Heuvel weten.

Deze drie apen leven in het wild in de tropische gebieden in Zuid-Amerika. In Overloon wonen ze daarom in Madidi, het Zuid-Amerika gebied van ZooParc.

Videocredit; ZooParc Overloon
Springen naar rietstengels

Tot slot is ook de tienjarige mannelijke Alaotra bamboemaki Dadou vanuit Marwell Zoo naar ZooParc verhuisd. Hij heeft een plekje gekregen bij de vrouwelijke bamboemaki’s in het Itampolo gebied. Het Itampolo gebied draait om Madagaskar en hier worden bezoekers omringd door ringstaartmaki’s.

Bamboemaki’s zijn te herkennen aan hun bruine, wollige vacht en hun spitse snuit met een natte neuspunt. Deze apensoort leeft in het wild in de rietvelden van Madagaskar. Om zich te verplaatsen door deze velden, klimt hij in een rietstengel totdat deze ombuigt. Hij blijft erop zitten tot hij bij de volgende stengel kan, waar hij vervolgens naartoe springt. 

Fotocredit; ZooParc Overloon
Bedreigd

De bamboemaki wordt ernstig bedreigd. Dit komt omdat het leefgebied van deze dieren steeds meer verdwijnt. Ze worden gerekend tot de meest bedreigde apensoorten ter wereld.

Van den Heuvel laat weten: “De witgezichtsaki’s en rode titi’s komen gelukkig nog op veel plekken voor en zijn hierdoor niet bedreigd. Toch is hun toekomst niet zorgeloos. Het tropisch regenwoud staat namelijk onder druk door de boskap en daarnaast wordt er op deze dieren gejaagd voor hun vlees.”

Fotocredit; ZooParc Overloon
Europees managementprogramma

Er is daarom een Europees managementprogramma voor deze dieren. Het doel van dit programma is het zorgen voor gezonde populaties in Europese dierenparken, die als reservepopulatie kunnen dienen voor de dieren in het wild. Europese managementprogramma’s hebben een coördinator en deze houdt per dier een stamboek bij, waarin onder andere wordt bijgehouden in welke dierentuin ze zijn geboren, wie de ouders en grootouders zijn en of er bijvoorbeeld ziektes voorkomen in de familie-lijn.

Fotocredit; ZooParc Overloon

Van den Heuvel is coördinator van het Europese managementprogramma voor de witgezichtsaki’s: “De komst van deze man heeft na de opening van Madidi even op zich laten wachten. Genetisch was Denny echter de beste partner voor ons vrouwtje Nova. Hopelijk kunnen we met zijn komst, maar ook met de komst van de mannelijke bamboemaki, over een tijd bijdragen aan het in stand houden van een gezonde populatie van deze apensoorten.”