ZOO Science gaat opnieuw op zoek naar Jongste Wetenschapper

Na de succesvolle eerste editie gaat ZOO Science opnieuw op zoek naar dé Jongste Wetenschapper van ons land. Het wetenschapscentrum van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael wil jongeren van 8 tot 12 jaar aanzetten om met hun nieuwsgierige neus in het onderzoek te duiken. “Tot en met 15 september van dit jaar kunnen ze hun eigen wetenschappelijk werk indienen om kans te maken op de titel van ‘ZOO Science Jongste Wetenschapper’. Wie wint, mag dromen van een onvergetelijke ontdekkingstocht in het wetenschapsinstituut van ZOO Antwerpen, een podium voor hun onderzoek op de Dag van de Wetenschap in november en een gratis boeiende uitstap met vrienden in onze dierentuin”, legt Zoölogisch Directeur Linda Van Elsacker uit.

Het profiel van de ideale ZOO Science Jongste Wetenschapper is heel specifiek. “We zijn op zoek naar iemand met een passie voor dieren én voor onderzoek. Iemand die superenthousiast en nieuwsgierig met een onderzoeksvraag aan de slag kan gaan. Geduldig, kritisch, creatief. De ZOO Science Jongste Wetenschapper mag ook heel fier zijn op zijn of haar werk en moet de onderzoeksresultaten heel graag willen delen met andere mensen. Net zoals onze eigen wetenschappers en experts dus!”

Van slangenhuiden tot tijgerwormen

De eerste editie in 2023 was een groot succes. De jury kreeg 102 diverse inzendingen  voorgeschoteld van nieuwsgierige jongeren over heel Vlaanderen. “We zagen zoveel passie voor onderzoek ontkiemen bij onze jeugd, onze toekomstige wetenschappers!” vertelt Zoölogisch Directeur Linda Van Elsacker. Na rijp beraad kozen ze drie jonge winnaars in de verschillende leeftijdscategorieën: Manu (9) uit Antwerpen, Michiel (12) uit Gent en Benjamin (bijna 13) uit Berlaar.

De onderzoeken waarmee de jongeren op de proppen kwamen, waren even boeiend als uiteenlopend. “Benjamin (13) keek van welke materiaal tijgerwormen het beste compost maakten door zelf aan vergelijkend onderzoek te doen. De jonge Manu (9) plantte een camera in zijn tuin om te ontdekken welke noten het liefst opgepeuzeld werden door de wilde eekhoorns. En Michiel (12)? Die verbaasde de jury met een immens totaal onderzoek naar de herkomst van de slangenhuid die hij had gevonden op vakantie in de Ardennen.”

Unieke ervaringen als winst

De winnaar mag niet alleen de titel op de borst spelden, hij of zij mag ook rekenen op heel wat interessante belevingen, samen met het team van ZOO Science. “De winnaar bieden we een onvergetelijke ontdekkingstocht in het hart het CRC, het Antwerp ZOO Centre for Research & Conservation, het wetenschapscentrum van ZOO Antwerpen en tevens het grootste wetenschapscentrum in dierentuinen van heel Europa. Onze onderzoekers en dierenartsen nemen hem of haar mee achter de schermen. Zo proeven ze zelf van het leven van een echte wetenschapper, terwijl ze zelf in de schijnwerpers staan.”

Daar blijft het niet bij. “Als ZOO Science Jongste Wetenschapper krijgen de jongeren een podium om hun onderzoek bij het grote publiek bekend te maken, letterlijk en figuurlijk. Op de Dag van de Wetenschap (24 november 2024) voorzien wij voor hen een onvergetelijk VIP-moment in de zalen van het Elisabeth Center Antwerp waarin ze net als onze wetenschappers het publiek onderdompelen in hun wetenschappelijk werk.”

Als klap op de vuurpijl mogen zij ook hun vrienden meenemen op een gratis boeiende dag in ZOO Antwerpen of ZOO Planckendael. “Zalig om die winst te delen… en vrienden warm te maken om hetzelfde te doen!”

Inspireren

ZOO Science hoopt met de tweede editie van deze wedstrijd jongeren dichter bij de wetenschap te brengen. “Graag dragen we, als wetenschapscentrum van ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael, ons eigen steentje bij aan de volgende generaties. We tonen dat zelf via onze website ZOOscience.be, maar willen ook nog verder gaan dan dat en het ruime jonge publiek erbij betrekken. Zij zijn de wetenschappers van de toekomst! Ook hun kennis is noodzakelijk om de natuur en haar bewoners te beschermen.”

Bron/Video/fotocredit: ZOOscience – Zoo Antwerpen – Zoo Planckendael