ZOO Antwerpen is jarig.

ZOO Antwerpen bestaat 180 jaar en viert een hele zomer lang met gratis ZOOvertellingen. Nog tot en met 31 augustus verrassen zeven tot de verbeelding sprekende personages de bezoekers met unieke verhalen over de dierentuin en haar rijke geschiedenis. “De ZOOvertellingen zijn een speciaal cadeau voor onze bezoekers”, zegt commercieel directeur Anja Stas. “Op zeven locaties leren zeven verrassende vertellers je de ZOO in verhalen van zeven minuten nog beter kennen.” Antoinette Exotique, okapi-expert Pat en Renaat, de cijferfanaat, zijn maar een paar van de personages die deze zomer in de dierentuin opduiken. De ZOOvertellingen vinden elke dag van de zomervakantie plaats en zijn inbegrepen in een ZOO-bezoek.

De bontgekleurde bewoners van ZOO Antwerpen krijgen tijdens de zomermaanden het gezelschap van zeven al even bonte vertellers. Via korte verhaaltjes, gespeeld door professionele acteurs, geven de uiteenlopende personages twaalf keer per dag een blik achter de schermen van het leven in de dierentuin. Zo neemt de elegante Antoinette Exotique de bezoekers mee naar de begindagen van de zoölogie en vertelt okapi-expert Pat alles over zijn liefde voor de mysterieuze dieren. En Renaat, de cijferfanaat? Die krijgt alle dieren van de ZOO maar niet geteld. “Er komen heel wat interessante onderwerpen aan bod”, zegt commercieel directeur Anja Stas. “Van ons wetenschappelijk onderzoek, conservatieprojecten, kunst, geschiedenis, de tuin en natuurlijk ook de dieren. Met de boeiende maar toegankelijke verhalen willen we onze bezoekers een unieke ervaring bieden waarbij ze niet alleen de dieren bewonderen, maar ook andere facetten van de ZOO leren kennen”. Bezoekers ontmoeten de vertellers in juli en augustus op één van de zeven aangeduide locaties in het park. Ook op de speciale editie van het parkplan (dat je gratis mee kan nemen aan de ingang van de ZOO) staan alle locaties met een boeksymbooltje aangeduid.

Verjaardagszoektocht

Speciaal voor de 180ste verjaardag werd ook de zoektocht in een nieuw jasje gestoken. Ambitieuze speurneuzen vinden de verjaardageditie aan de ingang van de ZOO. De zeven ZOO-vertellers geven tijdens hun verhaal de juiste tips en antwoorden prijs. Met het juiste codewoord krijgen alle kinderen een kleine verrassing in de shop aan het Flamingoplein.

Opnieuw een succesvolle samenwerking

ZOO Antwerpen werkte voor de ZOOvertellingen opnieuw samen met theatermaker Luc Stevens. Na de bekroonde musical ‘ZOO of Life’ (2018) en de belevingsrondleiding voor de 125ste verjaardag van de Koningin Elisabethzaal (2022) zetten ze met de ZOOvertellingen een compleet nieuw concept op poten. “Inschrijven is niet nodig en je kan gewoon aansluiten wanneer je de locatie van een verteller tegenkomt. Het enige wat je moet doen is gaan zitten en genieten! Hierdoor zijn de ZOOvertellingen een leuke en makkelijke manier om een voorstelling te beleven.” De vertellingen worden twaalf keer per dag gespeeld tijdens de openingsuren van de ZOO.

Praktisch

  • ZOOvertellingen, elke dag van 1 juli tot en met 31 augustus
  • 7 locaties, 7 vertellers, 7 minuten, 12 keer per dag.
  • Gratis voor abonnees en inbegrepen in een dagticket
  • Vrij te volgen, reserveren is niet nodig
  • Vanaf 10 jaar
  • Meer info op www.zoovertellingen.be

Maak kennis met de zeven ZOO-vertellers

Videocredit; Zoo Antwerpen

Antoinette Exotique, de belle-époquedame

Deze stijlvolle belle-époquedame neemt je mee naar de begindagen van de ZOO. Aan de Vlaamse Tuin haalt ze herinneringen op over bijzondere ontmoetingen, bezoekjes aan Cinema Zoölogie en haar eerste liefde. De iconische blauwe morphovlinders uit de Vlindertuin vormen de rode draad door haar verhaal.

Pat, okapi-expert

Avonturier Pat is al sinds zijn kindertijd in de ban van okapi’s. In de ZOO observeert en bestudeert hij zijn favoriete dieren. Hun streepjes hebben geen geheimen voor hem! Onlangs maakte Pat de reis van zijn leven. Samen met de wetenschappers van de ZOO trok hij naar Congo om okapi’s te zoeken. Aan de Moorse Tempel vertelt hij over zijn avontuurlijke reis.

Millie, de tuinier

Tuinier Millie heeft groene vingers en een hart voor de natuur. Ze voelt zich dan ook helemaal thuis in de prachtige tuin van de ZOO. Samen met haar collega’s zorgt ze ervoor dat de groene oase in de stad er elke dag piekfijn bijligt. Ze vertelt honderduit over de beschermde landschapstuin, bloemperken met 40.000 bloembollen en de beroemde boom van Mil.

Lou, de kunstkenner

Academiestudent Lou is gepassioneerd door kunst en komt regelmatig inspiratie opdoen in de ZOO. Tussen de prachtige beelden van beroemde kunstenaars voelt hij de creativiteit borrelen. In zijn schetsboek staan tientallen dieren, alleen met het beeld van Kai-Mook lijkt het maar niet te lukken …

Eden, de wellnesscoach

Geen yogapose is te gek voor de wellnesscoach Eden. In de groene omgeving van de ZOO verdwijnt de stress als sneeuw voor de zon. Maar wist je dat ook de dieren van de ZOO een wellnescoach ter beschikking hebben? Adem in, adem uit en kom het ontdekken aan het olifantenperk.

Renaat, de cijferfanaat

Renaat is wild van cijfers én van dieren. Zelfs tijdens zijn bezoekjes aan de ZOO kan hij het tellen niet laten. Vissen, vogels en reptielen, Renaat telt tot hij sterretjes ziet. Tijdens de ZOOvertellingen geeft hij zijn belangrijkste optelsom prijs.

Opa en kleinkind Sam

Opa en kleinkind Sam genieten samen van hun bezoekjes aan de ZOO. Terwijl de oudere generatie herinneringen aan vroeger ophaalt, kijkt het jonge geweld uit naar de toekomst. Op een bankje aan de pinguïns bespreken de twee de belangrijke rol van de hedendaagse dierentuin.