Zoetwaterroggen

Een team dierverzorgers van de Bush en de Ocean heeft donderdag 28 juli vier pauwoogzoetwaterroggen gevangen, gewogen en gemeten.

In totaal leven er zeven van deze zoetwaterroggen in het kaaimanverblijf in de Bush. De dierverzorgers en biologen wilden graag weten of de dieren een gewicht hebben dat past bij hun afmetingen. Afhankelijk van de onderzoeksresultaten wordt het dieet van de dieren eventueel op bepaalde details aangepast. 

Veilig werken staat voorop

In het kaaimanverblijf leeft een volwassen vrouwtje breedsnuitkaaiman. Om de dierverzorgers veilig te laten werken, moest allereerst dit dier constant in de gaten en eventueel op afstand gehouden worden. De dierverzorgers die de roggen uit het water moesten vangen, plaatsten bovendien een hek tussen de kaaiman en henzelf als extra voorzorgsmaatregel. 

Fotocredit; Mira Meijer / Koninklijke Burgers’ Zoo
Een gecoördineerde operatie

Het team dierverzorgers werkte als een geoliede machine, met een heldere taakverdeling onderling zodat de dieren zo snel mogelijk weer terug in het water gezet konden worden. De dierverzorgers uit de Ocean hebben regelmatig zoutwaterroggen moeten vangen in het aquarium en hebben hier de nodige ervaring mee. Die expertise is gecombineerd met de kennis en kunde van de dierverzorgers uit de Bush, die het verblijf en hun dieren weer erg goed kennen. 

Analyse van de verkregen data

De verzamelde gegevens, zoals de exacte afmetingen (lengte en breedte) van elk van de vier gevangen dieren en het gewicht van elk individu, worden verder geanalyseerd door de biologen en dierverzorgers van het Arnhemse dierenpark. Kennis uit vakliteratuur en gegevens van collega-dierenparken en –aquaria worden geraadpleegd om te bepalen of de dieren te licht, te zwaar of juist op een goed gewicht zitten. Al naar gelang de uitkomsten van dit onderzoek worden mogelijk details aan het dieet van de dieren veranderd.