Zeldzame kleine plompe lori-tweeling geboren

In DierenPark Amersfoort is een kleine plompe lori-tweeling geboren.

“Het gaat goed met de nachtaapjes”, vertelt dierverzorger Christel Broekman. De tweeling is nieuwsgierig en kijkt veel om zich heen. “Zij kijken veel rond, maar verkennen hun leefomgeving voorlopig nog vanaf de buik van hun moeder of vanuit de planten”, observeert Christel. Het geslacht van de jongen is nog niet bekend.

Credits; Dierenpark Amersfoort

De ‘kleine plompe lori’ is een halfaap en familie van de loriachtigen. Zij zijn ’s nachts actief en zijn, voor zover bekend, de enige zoogdieren die giftig zijn. Voordat de moeder op jacht gaat, likt zij haar ellebogen. Hier zitten speciale klieren die gif uitscheiden. “Zij likt vervolgens haar jong, zodat het gif het jong beschermt tegen vijanden”, legt Christel uit. Maar in DierenPark Amersfoort lopen de jongen geen gevaar. “De vader van de nachtaapjes laat ze met rust. En de votsotsa leeft, in tegenstelling tot het plompe lori-gezin, op de grond. Hij merkt nauwelijks op dat de jongen er zijn.”

Credits; Dierenpark Amersfoort

De kleine plompe lori leeft in het wild voornamelijk in Vietnam en Laos. Het dier staat op de ‘rode lijst’ van bedreigde diersoorten. Door hun reflecterende ogen is de kleine plompe lori een ‘makkelijke’ prooi voor jagers. De nachtaapjes worden veelal verkocht om als huisdier te houden en de dieren worden gebruikt in de traditionele geneeskunde. Ook worden de populatie en het leefgebied kleiner door het kappen en verbranden van de bossen. “In DierenPark Amersfoort zijn wij erg blij met de komst van de nachtaapjes en gelukkig gaat het goed met hen.” Bezoekers kunnen de kleine plompe lori-tweeling vinden in De Nacht in DierenPark Amersfoort. “Kijk wel goed in de bomen en tussen de planten om de pasgeboren tweeling te spotten”, tipt Christel.