Zeldzaam zebraveulen geboren

Er is een Grévy zebraveulen geboren in DierenPark Amersfoort. “Het jong doet het goed. Wij zijn erg blij dat het veulen nu onderdeel is van onze kudde,” vertelt dierverzorger Lois van der Velde. Het is het tweede veulen voor moeder Geisa. “Na een dracht van ruim dertien maanden kunnen we eindelijk het jong zien ronddraven op de Savanne.” Zodra de verzorgers van dichtbij kunnen bekijken of het jong een merrie of een hengst is, zullen zij zich beraden over een passende naam voor de pasgeboren zebra.

Zebraveulens zetten vlak na de geboorte hun eerste stapjes. “Na ongeveer een uur zagen wij het jong al ronddraven en galopperen. Het heeft zelfs al de eerste stapjes in het water gezet”, vertelt dierverzorger Lois. Opvallend zijn de oren van het veulen, de grote oren zijn kenmerkend voor de Grévy zebra als soort.

Dierenpark Amersfoort

Daarnaast heeft het jong nog bruine strepen. Door de bruine kleur vallen de jongen in het wild minder op tussen het bruine gras. In de loop van het jaar zullen de strepen zwart worden. De zebra’s delen de Savanne in DierenPark Amersfoort met giraffen, impala’s en Beisa oryxen. “Sommige Savannedieren, de impala’s en de Beisa oryxen, hebben al voorzichtig kennisgemaakt met het jonge veulen. Nu dat goed is verlopen, zijn de giraffen aan de beurt om het jong te ontmoeten.”

Grévy zebra’s komen in het wild voor in Zuid-Ethiopië, Kenia en sommige delen in Somalië. In deze landen worden Grévy zebra’s bedreigd. Het aantal zebra’s dat in deze landen leeft, is afgelopen eeuw gehalveerd. Droogte en onvoldoende drinkplaatsen zijn een van de grootste oorzaken van deze afname. Ook wordt hun leefgebied kleiner en krijgen zij te maken met stroperij. Omdat het slecht gaat met het diersoort, staat de zebra op de ‘rode lijst’ met bedreigde diersoorten. Daarom maken de zebra’s onderdeel uit van het European Endangered Species Programme (EEP). Door middel van deze programma’s werken Europese dierentuinen samen om de Grévy zebra en andere bedreigde diersoorten in stand te houden. De bloedlijn van vader Florian komt nog niet voor binnen de zebrapopulatie. DierenPark Amersfoort is daarom extra blij met de geboorte van het veulen. “Het jong is meer dan welkom in onze kudde”, vertelt de dierverzorger. Het zebraveulen is samen met de rest van de kudde te zien op de Savanne in DierenPark Amersfoort.