winteropeningen

Terwijl heel wat parken zich aan het klaarstomen zijn voor het volgende seizoen, zijn er ook een aantal parken die een winteropening houden.

Efteling, Disneyland Paris, Europa Park, Phantasialand,… en ik kan nog even doorgaan.
Elk park legt zijn accent ergens anders. De ene legt de nadruk op sfeer en gezelligheid, terwijl een ander park meer de nadruk legt op entertainment.
De afgelopen wintermaanden heb ik zowel Disneyland Parijs als de Efteling bezocht. Je merkt een duidelijk verschil kwa kerstbeleving in beide parken.

Terwijl de Efteling de kerstsfeer doortrekt in het hele park, (kampvuren, blokhutten, besneeuwde kerstbomen,…), centraliseert Disneyland de kerstdecoratie enkel tot Mainstreet USA.
Wanneer je binnenkomt word je aandacht getrokken door een grote lichtkrans, dat bevestigd is aan de railroad station in Mainstreet USA.
Wanneer je op town square aankomt, wordt je aandacht getrokken naar de grote kerstboom, verder heb je de kerststraat verlichting en een sneeuwtafereel voor het kasteel.
Dit geheel wordt omkaderd door aangepaste kerstliederen, die over heel mainstreet USA weerklinken.
Ook Disney Dreams werd voor de winterperiode aangepast, en stond vooral in het teken van Frozen.
Geruchten doen de ronde dat er voor 25 jaar Disneyland Parijs een nieuwe show zal komen met ook video projecties op de gevels van de victoriaanse façades.
Wanneer je in een ander deel van het park komt, merk je niets meer van het kerst gegeven. Dit in tegenstelling tot de studio’s. In dit park wordt het kerstthema wel doorgetrokken.
Waarschijnlijk omdat dit een kleinere oppervlakte heeft. Hoe dan ook ieder park heeft zo zijn charmes in de winter. Voor mij blijft de winterperiode nog altijd wel een van de leukste periodes om een park te gaan bezoeken.