West-Afrikaanse chimpansee

In Dierenrijk is woensdagmiddag een West-Afrikaanse chimpansee geboren.

Goed nieuws, want de diersoort wordt ernstig bedreigd in de natuur. 

Fotocredit; Dierenrijk

Het geslacht van de chimpansee is nog niet bekend. “Het jong is voor de ogen van de bezoekers ter wereld gekomen. De moeder trok wat houtwol naar zich toe, waarna de bezoekers en dierenverzorgers al snel een klein armpje tevoorschijn zagen komen.” aldus hoofd dierenverzorging Stephan Rijnen.

De groep bestaat, met de geboorte van het jong, uit acht chimpansees. Moeder Christa is 35 jaar en heeft in Dierenrijk al één vrouwtje ter wereld gebracht. Het is nog onbekend wie de vader is van dit jong. Rijnen: “We gaan een plukje haar opsturen voor DNA-onderzoek. Er leven twee mannen in de groep en we weten niet door wie Christa is gedekt. Pat is met zijn 23 jaar de baas van de groep. De andere man Fahamu is 14 jaar en slaat graag zijn slag als de baas van de groepniet oplet. Het is daarom nog even afwachten. Binnen de groepsdynamiek is het niet belangrijk wie de vader is, want de mannen hebben geen vadergevoelens.”

Bedreigingen

General manager Roel Huibers: “Het is ontzettend goed nieuws dat we een jong mogen verwelkomen in deze groep. De populatie in de natuur neemt snel af, dus het is heel fijn dat we op deze manier kunnen bijdragen aan de instandhouding van deze prachtige diersoort.”

In de natuur leeft de chimpansee in de bossen van Afrika. Het leefgebied wordt gekapt voor de mijnbouw. Er wordt gejaagd op het dier vanwege het vlees, ook wel bushmeat genoemd. Hoewel het illegaal is, wordt het gezien als luxe delicatesse in Afrika. Ook wordt er op de chimpansee gejaagd om vervolgens te houden als huisdier.

Gezonde populatie

Om de diersoort te behouden, is er een managementprogramma opgericht, dat moet zorgen voor en gezonde populatie in de Europese dierentuinen. De geboorte van de jonge chimpansee draagt hier aan bij. “Het is daarom voor ons belangrijk om te weten wie de vader is, want zo houden we de populatie in de dierentuinen gezond”, aldus Rijnen.

Dierenrijk draagt, naast deelname aan het managementprogramma, ook zijn steentje bij door Stichting Wildlife financieel te ondersteunen. Deze stichting zet zich in voor meerdere natuurbeschermingsprojecten. Eén van die projecten is het Jane Goodall Institute. Het instituut beschermt mensapen door het opvangen van dieren, het inzetten van anti-stroperseenheden, het trainen van rangers, het geven van voorlichting en het ondersteunen van projecten voor duurzame landbouw.

Wit plukje

Jonge chimpansees hebben de eerste jaren een wit plukje boven de billen en daarmee wordt aangegeven dat het jong nog buiten de hiërarchie van de groep valt. “Tot de geboorte van de kleine kon het halfzusje, Kibibi, nog plagen bij de andere dieren in de groep, waarna de moeder de problemen kon oplossen. Vanaf vandaag zal dat niet meer gebeuren, want het witte plukje zal verdwijnen. Moeder Christa gaat zich nu ontfermen over haar jong tot ook zijn of haar witte plukje verdwijnt.” aldus Rijnen.