Wereldberoemde chimpansee krijgt een jong

Zaterdag 30 september 2023 heeft de wereldberoemde chimpansee Tushi een jong gekregen. De behendige 31-jarige mensaap verwierf haar wereldfaam in Koninklijke Burgers’ Zoo toen zij op 10 april 2015 met een stok een filmende drone uit de lucht sloeg. De videobeelden zijn door miljoenen mensen wereldwijd bekeken: van Zuid-Afrika tot de USA en van Argentinië tot Japan.

CNN en National Geographic Channel

De videobeelden van Tushi’s voltreffer gingen al snel viraal. Een woordvoerder van Burgers’ Zoo mocht live verslag doen bij de beelden op CNN en ook National Geographic Channel nam vanuit de USA direct contact op met het Arnhemse dierenpark. Tientallen nieuwswebsites van media over de hele wereld hebben de beelden gedeeld en de videofragmenten zijn in talloze televisie-uitzendingen vertoond. 

Zorgzame moeder

Tushi toont zich een heel zorgzame moeder. Het jong is in de groep geboren, dronk al vrij snel goed bij zijn moeder en blijkt een mannetje te zijn. Al meteen vanaf de geboorte vormen moeder en jong een onderdeel van de groep: andere chimpansees tonen veel belangstelling voor de nieuwkomer en de jonge mensaap is van meet af aan volledig geaccepteerd. 

Fokken met de West-Afrikaanse ondersoort

Het Europese populatiemanagementprogramma voor chimpansees wil met het oog op de toekomst met name met de West-Afrikaanse ondersoort gaan fokken, die in de natuur kritiek bedreigd is. Uit het Zweedse dierenpark van Kolmarden is in dat kader een West-Afrikaans chimpanseemannetje naar Arnhem afgereisd. En met succes: hij heeft dit jong verwekt. 

De best bestudeerde chimpanseegroep in dierenparken

De chimpanseegroep in het Arnhemse dierenpark is wereldwijd de meest bestudeerde groep in dierenparken. In 1971 was Burgers’ Zoo het eerste dierenpark ter wereld dat een groep chimpansees met meerdere volwassen mannetjes op een groot bosrijk eiland ging houden. Al vanaf begin jaren zeventig is er veel wetenschappelijk gedragsonderzoek aan de dieren verricht. Primatoloog Frans de Waal is wereldberoemd geworden met zijn onderzoek aan de Arnhemse chimpansees onder leiding van professor Jan van Hooff.