Welkom kleine witte zuidelijke neushoorn

In de vroege uurtjes van 3 december beviel Madiba, een van de twee vrouwelijke zuidelijke witte neushoorns van het park, sneller dan verwacht van een gezond mannelijk neushoornkalf. Omringd door zijn tante Elie, neef Kodjo en vader Jobi, woog het schattige mannetje ongeveer 35 kilo bij de geboorte, of nog geen 2 % van het gewicht van een volwassen mannelijke neushoorn. Hij ontdekte snel hoe hij kan drinken bij zijn moeder en is  waarschijnlijk al 5 tot 10 kilo aangekomen.

Alicia Quièvy, hoofd dierenarts bij Pairi Daiza: “Het neushoornkalf is al het vijfde dat op natuurlijke wijze is verwekt en geboren in Pairi Daiza. We hebben het geluk dat Jobi en de vrouwen Madiba en Elie zich elk jaar voortplanten, wat vrij zeldzaam is in dierenparken. We zijn daarom erg blij dat we een significante bijdrage kunnen leveren aan het Southern White Rhino Conservation Programme (EAZA Ex situ Program), gecoördineerd door de European Association of Zoos and Aquariums.”

Soort in gevaar in het wild

Er leven nog minder dan 20.000 zuidelijke witte neushoorns in het wild en hun aantal neemt af door stroperij en de verkleining van hun leefgebied. Dankzij deze geboortes helpt Pairi Daiza om het genetisch erfgoed van deze ondersoort te behouden en bezoekers bewust te maken van de noodzaak om ze te beschermen.

Tegelijkertijd zet Pairi Daiza zijn inspanningen voort om de noordelijke witte neushoorn te redden, een ondersoort die in het wild bijna is uitgestorven. In samenwerking met een consortium van wetenschappers probeert het park de neushoorn te redden met behulp van in-vitrofertilisatietechnieken.

Het kalfje dat op 3 december is geboren, blijft voorlopig binnen in het neushoornverblijf bij zijn moeder en is nog niet zichtbaar voor bezoekers. Hij heeft nog geen naam.

Fotocredits: Pairi Daiza