Wakala

Deze keer gaan we eens richting Bellewaerde in Ieper en nemen we de familieachtbaan Wakala onder de loep.

Bellewaerde is begonnen met de bouw in 2019. Natuurlijk gaat de bouw van een attractie niet zomaar en is er op voorhand heel veel planning en gesprekken voordat de eerste schop in de grond gaat.
De eerste plannen voor de nieuwe attractie kwamen naar buiten in februari 2019, toen een ingediende bouwaanvraag werd opgemerkt.

Het park had een goede klik met het bedrijf Gerstlauer en zij hebben samen met Bellewaerde heel de uitwerking van de baan gedaan.
Men koos voor een custom Family Coaster, dus een volledig eigen ontwerp voor het park zelf.
Voor de bouw zelf ging Bellewaerde met lokale bedrijven in zee.
Zo kunnen lokale bedrijven ook meegenieten van zo’n grote parkinvestering.
Het park had dan ook een budget van 7,5 miljoen euro voorzien voor de bouw.
Dit budget overtreft wel de investeringen van ervoor zoals Huracan en Dawson Duel.
Beleving is een heel belangrijk punt voor de bezoeker, dat weten de meeste parken heel goed. Daarom werkt men aan attracties die de bezoekers aantrekt. De thematisatie is een 2de belangrijkste punt.
Je kan een attractie bouwen zonder thematisatie maar dan zal dat voor heel veel bezoekers geen meerwaarde zijn.
We merken dat de laatste jaren de parken daar heel veel tijd aan besteden en deze weg heeft Bellewaerde een hele tijd ook al ingeslagen.

Credits; Bellewaerde

Bellewaerde koos ervoor om de baan een lengte van 600 meter te geven. Als de trein de baan zou afleggen zou deze trein 660 meter afleggen omdat de trein nog heen en terug gaat op de antenne.
Het hoogste punt van de baan zou zich op 21 meter vinden en de achtbaantreintjes zouden 2 keer een lifthill nemen en zelfs tot 50 km/uur halen, wat een leuke snelheid is voor een familieachtbaan.
Wat ook een leuk weetje is, is dat de spoordelen aan elkaar zijn gezet met een kleine 310 bouten en dat de volledige track met maar liefst 530 bouten op de kolommen zijn bevestigd.
Bellewaerde koos voor 3 treinen van elk 20 personen. Zo kan men toch een 1000 personen per uur meenemen en is de capaciteit toch redelijk goed voor op drukke dagen.
Het park koos ervoor om kinderen vanaf 1 meter al te laten mee kunnen rijden en dan is het aan de bouwer om de heupbeugels ook zo te maken dat deze kinderen zonder probleem zouden meekunnen.
Elke attractie word sowieso door TUV Nord gecontroleerd. Wie al in een park heeft gewerkt weet dat deze keuringsdienst een zeer strenge Duitse keuringsdienst is en dat we ons hier in Europa zeker heel veilig mogen voelen want deze mensen doen bijna alle controles in Europa.

Credits; Bellewaerde

Eénmaal de attractie is gekozen, gaat men volop werken aan het thema waar de attractie moet in komen. De keuze kwam na een tijd op een verwijzing naar een oude legende van Canadase Indianen die behoren tot de Kwakiutl-stammen. De nieuwe attractie bevindt zich dan ook in de Canada-zone in het park. 
Nu Bellewaerde wist welk thema ze wilden uitgaan, konden ze op zoek naar een geschikte naam voor de achtbaan.
Bellewaerde kwam uit op de naam Wakala.

Maar hoe kwam het park eigenlijk op deze naam ?

De naam Wakala is een knipoog naar de Kwakiutl cultuur van de Canadese Indianen. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Vancouver Island, de naburige eilanden en delen van het vasteland van Brits-Columbia in Canada. Deze indianenstam leeft vandaag nog altijd in de bossen en langs het water in West-Canada en hun kano’s zijn daarbij hun belangrijkste vervoermiddel. 
Deze vormen de belangrijkste inspiratiebron voor de thematisatie van de attractie en zullen terugkeren in tal van elementen zoals de treinen & de ingangszone en sluit perfect aan bij de Canada-zone van het park.

Credits; Bellewaerde

Eind 2019 ging dan eindelijk de bouw van start van dit grote project.
Men wilde tegen de zomer zeker alles klaar hebben maar zoals we zelf weten is het weer in de winter soms meewerkend maar soms ook heel hard tegenwerkend.
Men haalde redelijk op tijd de afwerking en toen kon Bellewaerde een openingsdatum prikken. 
Normaal was de opening voorzien bij de seizoenopening in april maar door de sluiting wegens corona werd 1 juli 2020 de nieuwe openingsdatum.

Wij danken Bellewaerde voor de foto’s en de medewerking aan dit artikel.