De afgelopen vier weken is er in Beekse Bergen een heuse geboortegolf aan de gang.
Zo kwamen er drie springbokken, een Nubisch girafje, zeven blauwe gnoes en een kropgazelle ter wereld. Daarmee staat de teller voor dit jaar op 65.
Veel van deze jongen behoren tot een bedreigde diersoort en met deze geboortes draagt Beekse Bergen bij aan de Europese managementprogramma’s. Binnen deze programma’s worden dieren actief met andere Europese dierentuinen uitgewisseld om de soort in dierentuinen te behouden en de genetische variëteit van de populatie te waarborgen.
Martin van Hees, zoölogisch directeur, vertelt: “We zijn erg blij met de geboortes. Met de komst van deze jongen dragen we bij aan een gezonde populatie van veelal bedreigde diersoorten in dierentuinen. Dat is belangrijk, aangezien de dieren in dierentuinen ambassadeurs zijn van hun soortgenoten. We hopen dat bezoekers door het zien van deze dieren verwonderd en vertederd worden, maar ook dat ze zich meer bewust worden van hoe belangrijk het is dat we ons blijven inzetten voor het behoud van deze soorten en hun leefgebieden.”
Nubische giraffe
In het kader van het Europees managementprogramma werden eerder dit jaar onder andere één okapi, één West-Afrikaanse chimpansee, vijf Vietnamese sikaherten en twee Nubische giraffen geboren. Het giraffe-kalfje van juni is nummer drie.
De Nubische giraffen leven in het wild op de Afrikaanse savannes. Deze diersoort wordt bedreigd doordat hun leefgebied steeds kleiner wordt door ontbossing. Mensen gebruiken deze ruimte om steden te bouwen en voor landbouw. Daarnaast wordt er op deze dieren gejaagd vanwege het vlees en hun staart. De staartharen worden onder andere gebruikt om armbanden van te maken.
Zeven blauwe gnoes
Ook de recente geboorte van zeven blauwe gnoes is bijzonder. Van Hees: “Deze dieren krijgen namelijk maar één keer per jaar jongen en de geboortes vinden meestal plaats binnen vier weken. In ons park zijn tussen 1 en 11 juli maar liefst zeven blauwe gnoes geboren.”
Beekse Bergen ondersteunt via Stichting Wildlife verschillende projecten. De stichting heeft als doelstelling het beschermen van bedreigde dier- en plantensoorten in binnen- en buitenland. Dit doen zij door het uitdragen van de natuurbeschermingsgedachte middels educatie, maar ook door het steunen van wetenschappelijk onderzoek, Europese managementprogramma’s en door dieren te beschermen in het wild.
Projecten
Eén van de projecten waar Stichting Wildlife zich voor inzet is de Giraffe Conservation Foundation. Deze foundation is de enige ter wereld die zich volledig concentreert op de bescherming, het behoud en het management van giraffen in heel Afrika. Ze sporen onder andere stropers op en geven educatie aan de lokale bevolking. Daarnaast doen ze ook op verschillende plaatsen onderzoek naar giraffen.