Voor het eerst Neushoornweekend

In samenwerking met het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund zet DierenPark Amersfoort de bedreigde Indische neushoorn in het zonnetje. Drie dagen lang krijgen bezoekers tijdens het Neushoornweekend de unieke kans om te genieten van een weekend vol plezier en ontdekken kinderen hoe zij kunnen bijdragen aan bescherming van de neushoorns in de natuur. “Kinderen kunnen zelfs voor een dag neushoornverzorger worden”, vertelt Carlijn Speksnijder, educator van DierenPark Amersfoort.

Tijdens het Neushoornweekend komen bezoekers een heleboel te weten over de dikhuid. “We organiseren meet en greets met de neushoornverzorger, waarin kinderen al hun vragen kunnen stellen. Ook staat het Rad van de Neushoorn klaar. Aan de hand van opdrachten en raadsels wordt de kennis van jong en oud op de proef gesteld”, vertelt Carlijn. Daarnaast roept het dierenpark kinderen op om posters te maken die het verhaal van de bedreiging van neushoorns vertellen. Drie gelukkige winnaars worden gekozen en mogen samen met een vriendje of vriendinnetje voor een dag neushoornverzorger zijn. De winnende posters worden tentoongesteld tijdens het weekend.

DierenPark Amersfoort wil kinderen activeren om zich op speelse wijze in te zetten voor de natuur, dichtbij en ver weg. Carlijn: “Elk klein beetje maakt een verschil.” De bedreiging van de Indische neushoorn wordt mede veroorzaakt door stropers die de dieren doden om vervolgens de hoorn te verkopen op de zwarte markt. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt projecten wereldwijd, ook het neushoornproject van International Rhino Foundation. Deze organisatie beschermt de Indische neushoorn tegen stropers en herintroduceert de dieren op plaatsen waar zij bijna zijn verdwenen. “Tijdens het Neushoornweekend ontdekken kinderen hoe zij op een speelse wijze kunnen bijdragen aan natuur- en soortbehoud”, vertelt Carlijn. Bezoekers kunnen het Neushoornweekend bezoeken van 22 tot en met 24 september. Het inleveren van de posters kan tot en met zondag 17 september bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort.