virtual reality

In de vorige berichten, stond ik stil bij de nieuwigheden die de verschillende parken in het binnen- en buitenland aanbieden. Heel wat parken pakken uit met een nieuwe thrillride of een nieuwe coaster.

Maar soms kan een upgrade van een bestaande attractie ook wel leuk uitpakken. Een van de laatste nieuwe trends is de virtual reality bij coasters. Bij de gamers onder ons is de VR al reeds langer bekend, maar in het pretparkwereldje is het nog vrij recent. En momenteel booming business.

Mensen krijgen een virtual reality bril met daarin een smartphone waar een filmpje opstaat dat synchroon loopt met het ritverloop. Althans dat is toch de bedoeling.

Europa Park was het eerste park dat testen deed met deze technologie. Aangezien ik ook ieder jaar een bezoekje breng aan dat park, heb ik toen ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om het te testen.
Mijn eerste reactie was: “ Dit is leuk gedaan”. De VR geeft een extra dimensie aan je ritbeleving.
Hoe goed je het ritverloop van een achtbaan ook kent, de VR brengt je toch wat van de wijs. Door de synchronisatie met het filmpje, heb je toch een idee van waar je ongeveer zit op je traject, maar toch…

Anno 2016 zijn er meerdere parken die een VRCoaster aanbieden.
Vooral in Amerika, daar werden 6 achtbanen gepimpt met deze nieuwe technologie.
Voor de Benelux pakte Bobbejaanland uit met Mount Mara. Hiervoor gebruikte het park de Revolution.
Op fora regende het discussies tussen de fans. De ene vond de Revolution de ideale achtbaan om VR op toe te passen, terwijl anderen iets hadden van; je moet van die attractie afblijven.
Een deel van de laatste groep hebben ook ondertussen hun mening herzien en vonden het een meerwaarde.

Tot nu toe ben ik vooral bezig geweest met de positieve zijde van de VR maar uiteraard heeft het ook een keerzijde. Zo merk je, in de meeste gevallen, dat er een capaciteitsverlies is.
Dit kan om tal van redenen zijn. Vaak moeten de brillen afgesteld worden, hierdoor staat de trein iets langer stil dan zonder VR.
In het geval van Mount Mara wordt het aantal bezoekers gehalveerd.
Terwijl je in de Revolution met 2 in een karretje kan zitten, wordt het bij Mount Mara 1 persoon per karretje.
Een tweede nadeel: de batterijen van de smartphones. We ondervinden vaak zelf, dat de batterij van onze Samsung Galaxy of Iphone maar een aantal uur meegaat, wanneer we het toestel intensief gebruiken.
Hier is dat niet anders. De toestellen moeten regelmatig opgeladen worden en dat kan weer leiden tot een oververhitting.
Mensen die een bril dragen, moeten zich geen zorgen maken. Je kan je VR voldoende scherp afstellen zodat je zonder bril dezelfde beleving hebt.
Echter zou ik mensen, die snel last hebben van hoofdpijn /migraine, dit niet aanraden.

Hoe leuk de VRCoasters ook mogen zijn, persoonlijk denk ik niet dat dit de toekomst zal worden.
Momenteel heerst er een hype rond, maar wanneer het nieuwe eraf is, zal het gewoon in alle stilte verdwijnen.