Vijf op een rij in één jaar tijd

Een prikkelend eindejaar in ZOO Planckendael: in het Mechelse dierenpark is op kerstavond een Afrikaans stekelvarkentje geboren. “Het jong doet het heel erg goed. Het zit dicht bij mama, drinkt enthousiast en loopt al vinnig rond. Precies zoals we het graag zien”, zegt verzorgster Jolien.

25 jaar lang leek het alsof ZOO Planckendael nooit Afrikaanse stekelvarkens geboren zou zien worden, omdat er tot dan toe nog geen match was qua ouderpaar. Tot er begin 2021 een primeur gebeurde! Toen beviel moeder Stekeltje dankzij de komst van de nieuwe man Loki onverwacht van haar tweelingzonen Wafa en Winga. Begin juni kwamen daar Willie en Wonka bij en op kerstavond is er dus ook een vijfde stekelvarken geboren.

Bevallen van een dier met stekels klinkt misschien pijnlijk, maar dat is het niet. “Bij de geboorte is een stekelvarken nog donzig. Het jong heeft wel al haren en die zullen elke dag verharden. Die stekels gebruikt hij of zij immers om zich te kunnen verdedigen tegen vijanden. Binnen vier of zes weken zijn ze net zo scherp als bij de ouders”, legt Jolien uit.

Razendsnel groot

Of het pasgeboren stekelvarken een jongen of een meisje is, weet het dierenpark nog niet. “De eerste dagen laten wij het jonge gezin graag met rust. Dan kunnen de dieren onderling nog aan elkaar wennen”, zegt verzorgster Jolien. Wat wel al zeker is, is dat het kleintje nog net een naam met de letter W zal krijgen, zoals alle andere pasgeborenen in 2021 in ZOO Planckendael. Over enkele dagen is het bij de jaarwisseling immers tijd voor namen met de letter X.

“Nu verbergt het pasgeboren stekelvarken zich nog vaak onder de moeder, terwijl broer Willie en zus Wonka toekijken, maar binnenkort zal je deze vier dieren samen kunnen zien. Vader Loki, broers Wafa en Winga en huisgenoot Hamsa wonen in een ander verblijf”, vertelt Jolien. Volgens de verzorgster kunnen bezoekers best zo snel mogelijk komen kijken. “Afrikaanse stekelvarkens worden immers heel snel groot. Over drie maanden ziet het pasgeboren dier er al hetzelfde uit als hun ouders. Dus elke dag is er wel iets nieuws op te merken!”