Vijf gerehabiliteerde Manatees keren terug naar de wateren van Florida

Donderdag heeft het Manatee Rescue & Rehabilitation Partnership (MRP), een coöperatieve groep van non-profit, particuliere, staats- en federale entiteiten die samenwerken om zieke en gewonde lamantijnen te redden, rehabiliteren, vrijlaten en monitoren, met succes vijf verweesde lamantijnen vrijgelaten in Blue Spring State Park in Florida na een jarenlang hersteltraject door meerdere leden van het partnerschap.

De zeekoeien werden oorspronkelijk tussen 2020 en 2021 gered door de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission (FWC) en MRP Partners. SeaWorld Orlando, de Columbus Zoo and Aquarium, Brevard Zoo, Georgia Aquarium, Clearwater Marine Aquarium Research Institute, US Fish and Wildlife Service en Save the Manatee Club werkten al een aantal jaren nauw samen om een behandeling te bieden voor de volledige rehabilitatie van deze weeskalveren. Tijdens een complexe vrijlatingsoperatie die de hele dag in beslag nam, zijn de zeekoeien nu veilig thuis in de wateren van Florida.

“De afgelopen jaren zijn we opgeroepen om een toenemend aantal gewonde, zieke en weeslamantijnen te redden”, zegt Virginia Edmonds, voorzitter van het Manatee Rescue and Rehabilitation Partnership. “We zijn onze partners dankbaar dat ze hun best hebben gedaan om niet alleen dieren in nood te redden, maar ook talloze uren te besteden aan de collectieve rehabilitatie van deze dieren, wat de vrijlating van vandaag mogelijk heeft gemaakt. Maar ons werk stopt hier niet.

Elk dier dat vandaag wordt teruggestuurd, zal worden uitgerust met een GPS-trackingapparaat waarmee onderzoekers hun bewegingen kunnen volgen en ervoor kunnen zorgen dat ze het komende jaar aan hun natuurlijke habitat kunnen wennen. Deze vrijlating komt op een kritiek moment voor de soort, aangezien zeekoeien in Florida een groot risico lopen door natuurlijke en door de mens veroorzaakte bedreigingen.

“We zijn trots op onze bijna 50-jarige erfenis op het gebied van de redding, rehabilitatie en terugkeer van zeekoeien om deze geliefde iconen uit Florida te redden, die een cruciale rol spelen in ons ecosysteem”, aldus Dr. Joseph Gaspard, vice-president van Zoological Operations bij SeaWorld. Orlando & vice-voorzitter van de MRP: “Hoewel we blij zijn om deze inspanning te leiden, zou dit niet mogelijk zijn zonder nauwe samenwerking met onze partners in het Manatee Rescue & Rehabilitation Partnership. Dit was echt een teamprestatie van de zoölogische gemeenschap om ervoor te zorgen dat de beste zorg werd verleend om deze zeekoeien terug te brengen naar hun natuurlijke habitat.”