Vier Cubaanse rotsleguanen

In ZOO Antwerpen kropen onlangs vier gezonde Cubaanse rotsleguanen uit hun ei! Een onverwachte primeur, want het is de eerste keer dat het koppel zich succesvol voortplant.

“We leveren al jaren inspanningen om met deze kwetsbare soort te kweken en eindelijk boeken we resultaat”, vertelt verzorger Sam opgelucht. 

In de kraamkamer van het Reptielengebouw maken sinds kort vier flinke Cubaanse rotsleguanen het mooie weer. De jongen kwamen enkele weken geleden uit hun ei gekropen en kregen even de tijd om in alle rust aan te sterken. Hun komst was een langverwachte verrassing voor de verzorgers. “We leveren al jaren inspanningen om met de soort te kweken, maar dat wierp nooit eerder zijn vruchten af”, zegt verzorger Sam trots. “Toen we merkten dat het vrouwtje plots een pak slanker was, kregen we het vermoeden dat ze eieren had gelegd.” Zoals het een goede rotsleguaan betaamt, had ze zich heel erg goed verstopt. In de natuur leggen de vrouwtjes hun eieren soms zelfs in oude nesten van Cubaanse krokodillen. “We hebben even moeten zoeken, want ze had ze diep tussen de wortels van de beplanting begraven”, lacht Sam.

XXL kippenei

Nochtans is een ei van een rotsleguaan niet makkelijk te missen. “Het is twee tot drie keer groter dan een kippenei,” vertelt Sam enthousiast. De verzorgers verplaatsten de vier eieren voorzichtig naar de broedmachine. “Dan is het even afwachten of de eieren ook effectief bevrucht zijn, maar deze keer was het prijs!” Een primeur voor ZOO Antwerpen want het is de allereerste keer dat het 15 jaar oude mannetje en 16 jaar oude vrouwtje zich met succes voortplanten. In de natuur worden de dieren gemiddeld 60 jaar oud. “Vorige jaren ontwierpen we met veel zorg nestboxen speciaal voor deze dieren, maar nu konden ze ongestoord hun gang gaan. En het is gelukt!”

Derde oog

Rotsleguanen hebben naast een lange staart en een rugkam met stekels ook een derde oog bovenop de kop. Via dit pariëtaal oog, een doorzichtig schubje met lichtgevoelige cellen bovenop de kop, nemen ze schaduwen waar. Zo weten ze wanneer er vb. een hongerige roofvogel boven hen vliegt en voelen ze of het dag of nacht is, zelfs met de ogen dicht.

Waardevolle bufferpopulatie

De komst van de vier jongen is goed nieuws voor deze kwetsbare reptielensoort. Door landbouw, toerisme en de uitbreiding van woongebied verkleint hun habitat en komt de soort steeds meer onder druk te staan. “Dankzij deze succesvolle kweek dragen we bij aan een waardevolle bufferpopulatie in dierentuinen”, besluit Sam. De nieuwkomers zijn nu te bewonderen in de Nursery, de ruimte waar jonge dieren opgroeien, in het Reptielengebouw.