De laatste jaren kende videomapping een flinke opmars. Leuke illusies creëren op bestaande gebouwen. Een van de meeste gekende shows waarin videomapping wordt toegepast, is Disney dreams. Nadien volgde de Efteling met zijn projecties tijdens de winteropening.
Maar wat is nu videomapping? EN hoe komt dit proces tot stand?
Ik heb het voor jullie verder eens uitgezocht.
Bij videomapping wordt er een 3d laag over het gebouw gelegd. Hierdoor ontstaat er een optische illusie tussen 2D en 3D.
Oftewel een illusie tussen enerzijds projectie en anderzijds de realiteit.
Hoe werkt nu videomapping?
Het is een vrij eenvoudig proces. Je kan het zelfs thuis uitproberen. Maar daar kom ik later nog op terug.
Met Paint, photoshop en een videomontage software kan je al basic iets creëren.
In eerste instantie zoek je het gebouw uit waarop je projectie wil doen en verzamel je de beeld- en videofragmenten die je wil projecteren.
Wanneer je deze hebt wordt er een maquette getekend met behulp van 3D computer programma’s. Vaak wordt er gebruik gemaakt van Madmapper, VPT 6 en MPM (multi projector mapper)
Wanneer dit gebeurd is, begin je met het maskeren. Dit betekent dat je met behulp van sjablonen eigenlijk een “masker” met de exacte vormen en standpunten van de verschillende elementen van het projectieoppervlak gaat maken.
Coördinaten moeten worden gedefinieerd waar het object is geplaatst ten opzichte van de projector.
Ten slotte ga je de XYZ waardes van de positie van de lens van de projector toevoegen aan de virtuele scène. Voor grote projecties heb je verschillende projectoren nodig met minimaal 20.000 lumen.
Zoals ik reeds zei, kan je als hobbyist zelf ook al iets proberen.
Op youtube vind je een aantal interessante filmpjes om zelf thuis een videoprojectie te maken. Veel heb je niet nodig.
Tegenwoordig heb je een beamer voor een paar honderd euro’s . Als je thuis iets wil uitproberen, het beste werkt het op een witte achtergrond.
Je kan bijvoorbeeld wit karton plooien tot een kubus. Deze kubus kan je dan gebruiken voor je projectie.
Zorg er voor dat je videoprojector aangesloten is op je pc en dat je een volledige beeldweergave hebt.
Een deel zal ook geprojecteerd worden op je kubus. Als je dan paint opent, kan je op ware grote een maquette maken van je kubus.
Vervolgens sla je dit paint-bestand op en kan je dit verder bewerking via photoshop. Hou dit bestand als sjabloon en sla telkens de wijzigingen op onder een andere naam.
Wanneer je klaar bent, kan je al deze verschillende bestand omzetten naar een motion – filmpje. En voila je kan je filmpje verder projecteren op je kubusje.
Deze bovenstaande omschrijving heb ik gebaseerd op het onderstaand filmpje Ik zou zeggen: veel plezier!