Veranderende dynamiek na geboorte.

In het Pinksterweekend is chimpanseejong Madu geboren in DierenPark Amersfoort. De komst van het jong zorgt voor een verandering in de groepsdynamiek. Moeder Mahale krijgt een prominentere rol binnen de groep. De oudere apen zijn geïnteresseerd en nemen regelmatig een kijkje bij moeder en zoon. “Madu is een Afrikaanse naam en betekent ‘volk’”, verklaart dierverzorger Rob Saris. De kleine mensaap drinkt goed en is gezond.

De huidskleur van Madu is een stuk lichter dan van de volwassen chimpansees. Ook draagt het jong een wit pluimpje op de billen. Dit betekent dat de kleine spruit de regels van de groep nog niet hoeft te volgen. Chimpanseejongen blijven de eerste jaren dicht bij hun moeder. Daarna onderzoeken zij hun eigen rol binnen de groep. “De afgelopen periode is kersverse moeder Mahale in rangorde gestegen. Deze verandering zien we vaker terug bij primaten”, legt Rob uit. “Mahale is een zorgzame moeder en meer afwachtend om Madu te beschermen.” De huidige groep bestaat uit zes volwassen chimpansees en drie jongen. Chimpanseejong Obi kwam in oktober 2023 ter wereld en Malaika is vijf jaar oud. Malaika speelt regelmatig met haar broertje Obi. Rob: “We verwachten dat de drie jonge chimpansees in de toekomst veel interactie met elkaar zullen hebben.”

De chimpansee komt in de natuur voor in Midden- en West-Afrika. “Helaas vormen houtkap en stroperij de grootste bedreigingen, waardoor de diersoort een bedreigde status heeft”, vertelt Rob. Daarom werkt het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund onder andere samen met het Jane Goodall Instituut die de chimpansee in Tanzania beschermt en de bevolking leert samenleven met de mensaap. Het conflict tussen mens en dier is terug te zien in en rondom de nieuwe Chimpanseevallei die in de herfst opent in DierenPark Amersfoort.

Bron/fotocredit: Dierenpark Amersfoort