Veel ooievaars in Dierenrijk

Dierenrijk heeft dit jaar veel ooievaars te gast.

De dierentuin in Mierlo heeft momenteel maar liefst dertien nesten met broedende vogels. Nooit eerder werden er in het park zo veel geteld.

De dieren zitten op allerlei plekken in het park, waaronder bij de otters, neushoorns en op de volière. Hoofd dierenverzorger Stephan Rijnen vindt het fantastisch om te zien dat de ooievaars zo massaal in Dierenijk neerstrijken. “Dierentuinen zetten zich actief in voor het behoud van de natuur, ver weg, maar ook dichtbij. Parken hebben vaak verschillende initiatieven om ook de inheemse dieren en planten te beschermen. We zijn dan ook erg blij dat ooievaars zich hier zo goed thuisvoelen.”

In de jaren zeventig was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. De Vogelbescherming heeft, met de inzet van vele vrijwilligers, weten te voorkomen dat deze vogelsoort in Nederland uitstierf. Inmiddels wordt de vogel niet meer met uitsterven bedreigd.

Credits; Dierenrijk
Nest trouw

Het nest van een ooievaar bestaat uit grote takken en twijgen en wordt aan de binnenkant bekleed met zacht materiaal zoals graszoden en ander plantenmateriaal. Gemiddeld heeft een nest een diameter van 1,5 meter en een nest kan wel 2 ton wegen. De trekvogels keren vaak terug naar hetzelfde nest en bouwen het ieder jaar weer verder uit, soms wel tientallen jaren lang. Doordat ooievaars hun nest trouw ieder jaar weer opzoeken, blijven ook de paartjes bij elkaar.

Dat geldt ook voor de vogels in Dierenrijk, weet Rijnen: “Vroeger hadden we, op de plek waar nu een boom staat op het Chimpanseeverblijf, een speciale nestpaal staan. Deze paal hebben we een aantal jaar geleden verwijderd, maar precies op deze plek zit nu ook weer een nest van de ooievaar. Dit is erg bijzonder, alsof de ooievaar hiermee wil zeggen dat deze plek van hem blijft.”