Uniek moment

Het ijsberenwelpje heeft voor het eerst het buitenverblijf van Dierenrijk verkent samen met de moeder. Eind november vond de bevalling, tijdens de winterrust van de moeder, plaats in de speciale kraamkamer van het binnenverblijf. Een uniek moment, want het is het enige ijsbeertje dat vorig jaar is geboren in Europa.

Direct nadat de deur openging, kwam moeder Frimas al naar buiten met de jonge ijsbeer Otis. Hoofd dierenverzorger Stephan Rijnen: “Het is altijd maar afwachten hoelang het duurt voordat ze naar buiten komen, maar dit ging helemaal volgens het boekje!”

In het verblijf hangen camera’s en zo konden de dierenverzorgers goed in de gaten houden hoe het met de kleine ijsbeer ging. “We zagen dat de jonge beer al stevig op de pootjes stond en al flink op onderzoek uitging in het binnenverblijf. Ook was de kleine aan het spelen met het eten en er werd veel speelse energie afgereageerd op de moeder. Het is een teken dat het tijd is om de buitenwereld te verkennen,” aldus Rijnen.

Mannetje

In februari konden de dierenverzorgers via de camerabeelden zien dat het om een mannetje gaat. Op de sociale media konden de volgers meebeslissen over de naam. Zij hebben gekozen voor de naam Otis.

Om de situatie in het wild zoveel mogelijk na te bootsen, is er een speciaal ontworpen kraamkamer gekoppeld aan het binnenverblijf. Rijnen: “In het wild gaat de moeder voor enkele maanden, en met een goed gevulde maag, in winterrust in een sneeuwhol dat ze zelf heeft gegraven om daar te bevallen. Bij het ontwaken ontmoet ze haar jong voor het eerst.”

Uniek

De status van de ijsbeer in het wild is ‘kwetsbaar’. Het houdt in dat als het natuurlijke leefgebied van de ijsbeer niet beter wordt beschermd, de soort een groot risico loopt om uit te sterven. Dierentuinen zorgen op Europees niveau voor een gezonde reservepopulatie. Elke diersoort heeft vanuit het managementprogramma één coördinator en die kijkt kritisch naar zowel de genetische achtergrond van de dieren, maar ook naar de beschikbare ruimte voor de nakomelingen in Europese dierentuinen. Rijnen: “Alleen in Dierenrijk is vorig jaar een gezond ijsbeertje geboren. Het maakt het extra uniek!”

Video/Fotocredit: Dierenrijk/Peter van Glabbeek