Uitgestorven diersoort

Naast de tijger heeft AquaZoo nog een nieuwe diersoort mogen begroeten.

In de dierentuin in Leeuwarden zijn namelijk sinds kort ook twee Pater-Davidsherten, een in het wild uitgestorven soort, te zien.

Hoofd dierenverzorger van AquaZoo William Kreijkes is erg blij met de komst van deze dieren: “We vinden het fijn om bij te kunnen dragen aan het in stand houden van deze soort, die zonder de inzet van dierentuinen niet meer zou bestaan.” 

Pater Davidsherten waren vroeger veel te vinden in waterrijke gebieden en moerassen in China. Echter, door intensieve jacht was deze soort al in de negentiende eeuw bijna uitgestorven. In 1865 leefde er alleen nog een roedel in de tuin van de Chinese keizer. Hier zag de Franse pater Armand David ze – en gaf ze hun Europese naam. De Chinese naam is Milu.  

Behouden 

Na het bezoek van de pater werd een aantal herten naar Europese dierentuinen gestuurd. Toen in China na de Boxeropstand in 1900 de laatste daar levende Pater-Davidsherten werden opgegeten, waren er van deze soort nog slechts zestien over in Europa. Deze werden samengebracht door de hertog van Bedford op zijn Engelse landgoed. Na de Tweede Wereldoorlog werden de dieren ondergebracht bij verschillende Europese dierentuinen. Op deze manier is de soort behouden en is deze zelfs flink gegroeid. Inmiddels zijn er ongeveer 1500 Pater-Davidsherten wereldwijd, verspreid over dierentuinen en enkele reservaten in China.

De twee herten in AquaZoo vallen ook onder dit managementprogramma. Deze hindes komen uit Tsjechië, waar ze vorig jaar in Ostrava Zoo zijn geboren. Over een tijdje zal er ook een derde hert, een bok, bijkomen.

Nieuw verblijf 

De dieren zitten in een splinternieuw verblijf, dat vlakbij de tijgers is gesitueerd. Omdat de herten in het wild graag het water opzoeken om waterplanten te eten en te rusten, zijn er twee grote, ondiepe waadgebieden aangelegd waarin ze heerlijk kunnen liggen.   

Rick Merkx, ontwerper attractieparken bij moederbedrijf Libéma, vertelt over het nieuwe verblijf: “Pater David ontdekte de herten door ongezien in de tuin van de keizer te kijken. Ook bezoekers kunnen de dieren hier ongezien bekijken door te gluren door spotgaten in een dichte wand.” Ook staat er bij het verblijf een uitgebreid educatiebord waar het verhaal van de herten wordt verteld door middel van een strip. Daarnaast is ook de uitkijktoren opgeknapt, zodat vanaf daar van de nieuwe diersoorten kan worden genoten.  

Geen van de vier 

In het Chinees wordt het Pater-Davidshert “sze pu shiang” genoemd. Dit betekent “geen van de vier”. Het dier wordt in het Chinees zo genoemd omdat het lijkt alsof hij is opgebouwd uit de nek van een kameel, de hoeven van een koe, het gewei van een hert en een ezelachtige staart heeft. 

Kreijkes vertelt ook: “Het Pater-Davidshert is de enige soort waarbij mannetjes soms twee keer paar jaar een nieuw gewei krijgen. Daarnaast is dit dier de enige soort waarbij de punten van het gewei naar achteren staan, bij alle andere herten wijzen de punten naar voren.”