Tweede Afrikaanse olifantenkalfje in maand tijd geboren

Nog geen maand na de geboorte van het eerste Afrikaanse olifantenkalf, is in Safaripark Beekse Bergen een tweede kalfje geboren. Zondagavond rond 23.15 uur kwam het gezonde vrouwtje met de naam Ajabu ter wereld.

Hoofd dierenverzorger Yvonne Vogels: “Afrikaanse olifanten zijn gemiddeld 22 maanden drachtig. Met deze kennis verwachtten we het kalfje ergens in januari. Het kalfje is echter afgelopen zondagavond met 20 maanden geboren. De komst was voor ons dus een verrassing, maar we zijn ontzettend blij dat Ajabu gezond ter wereld is gekomen!”

De geboorte werd per toeval opgemerkt, doordat Vogels zondagavond nog even via de webcam keek of alles in orde was met de kudde. Vogels: “Regelmatig kijk ik via een webcam of het goed gaat met de kudde. Met de komst van Mosi houden we alles extra nauwlettend in de gaten. Op zondagavond keek ik op de webcam en ik dacht de kleine Mosi wat wankel op de benen te zien. Niet veel later zag ik Mosi én de jongste aanwinst in beeld: het wankele olifantje zette net haar eerste stapjes!”

Langzame start

Bij aankomst in de stal constateerde Yvonne dat het kleintje wat meer tijd nodig had voor een goede start. Vogels: “Het jonge olifantje stond er wat onwennig bij en de vrouwelijke olifanten uit de kudde bekeken het even op een afstandje. Het kalfje is gelukkig gezond, maar ze had de eerste dagen extra tijd nodig om aansluiting te vinden. Het team dierenverzorgers heeft de binding tussen kudde en jong gestimuleerd. De komende weken blijft het nog spannend, maar vooralsnog ziet het er allemaal goed uit!”

Bijdrage

Beekse Bergen draagt op twee manieren bij aan het beschermen van de Afrikaanse olifant middels het Europese managementprogramma en door de steun van Stichting Wildlife.

Het managementprogramma zorgt ervoor dat er een gezonde reservepopulatie wordt gecreëerd van deze diersoort. Olifantenbul Yambo kwam voor het managementprogramma in 2021 naar Hilvarenbeek vanuit Spanje. Niet veel later zagen de verzorgers de eerste dekking.

Meer ruimte

Via Stichting Wildlife wordt de natuurbeschermingsorganisatie Save the Elephants gesteund met het Northern Corridors Project. Vogels: “Dit jaar hebben we al een vruchtbare bijdrage geleverd aan de gezonde reservepopulatie, maar we willen ook iets terugdoen voor olifanten in het wild. Het gaat steeds beter met de populatie olifanten in Afrika. Echter groeit de bevolking van Afrika ook en dat zorgt ervoor dat het leefgebied van de olifanten versnipperd raakt.”

Het project gaat ervoor zorgen dat natuurparken met elkaar verbonden worden met een corridor. Stichting Wildlife gaat voor dit project 57.000 euro inzamelen. Ruim de helft van dit bedrag wordt ingezameld met een adoptieplan van de jonge olifantjes. De rest van het bedrag wordt aangevuld met andere initiatieven.

Fotocredit: De Beekse Bergen
Videocredit: De Beekse Bergen