Twee gevlekte hyena’s geboren.

In Safaripark Beekse Bergen zijn twee gezonde gevlekte hyena’s geboren. De moeder Kipenzi en de jonge dieren maken het goed.

Hoofd dierenverzorger Christian Meurrens: “Hyena’s kunnen elk jaar één nestje werpen vanaf het moment dat ze geslachtsrijp zijn en dat is als de hyena rond de vier jaar. De moeder heeft al eerder succesvol twee nestjes grootgebracht. Zodra de jongen geen melk meer drinken bij de moeder is de kans groot dat de vrouw snel weer gedekt wordt. De dracht duurt ongeveer vier maanden.”

De gevlekte hyena heeft de naam te danken aan de gevlekte vacht. De soort wordt geboren met zwarte vacht, scherpe tanden en de ogen zijn dan al open. Meurrens: “Al na enkele weken worden de vlekken langzaamaan zichtbaar.”

Het geslacht van de jonge dieren is nog onbekend. Meurrens: “Het is lastig om te zien wat het geslacht is van de dieren, omdat het geslachtsdeel er bij zowel het mannetje als het vrouwtje bijna hetzelfde eruit ziet. De komende tijd gaan we de jongen goed observeren om hierachter te komen.”

De hyena heeft vier ondersoorten, waarvan de gevlekte hyena de enigste soort is die in groepen leeft. In het wild leeft de gevlekte hyena ten zuiden van de Sahara. Ook zijn de vrouwen de baas in een groep hyena’s: “Een groep hyena’s kan bestaan uit enkele tot tientallen hyena’s. De vrouwen leven, als baas van de groep, in de kern  en de mannetjes aan de rand.”

De jonge dieren zijn te zien op de wandelroute tussen het Afrikadorp en Kongoplein.

Videocredit: Beekse Bergen/Mariska Vermij-van Dijk.