TROY Binnenstebuiten

In deze UITgezocht neem ik jullie mee naar het pareltje van Toverland.

Namelijk de houten achtbaan TROY. Want Troy heeft Toverland wel degelijk op de kaart gezet. Door de komst van Troy zijn de bezoekersaantallen van het park serieus gestegen. Dus naar aanleiding hiervan en omdat dit pareltje 10 jaar bestaat, gaan we voor jullie TROY volledig binnenstebuiten keren.

Toen ze bij Toverland hadden beslist dat ze voor een houten achtbaan wilden gaan, zochten ze naar een stoere en passende naam waarbij je de associatie met hout maakt. Zo is dus de naam Troy eruit gekomen, waarna het thema voor dit gedeelte natuurlijk voor zich spreekte.

Troy is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanfabrikant Great Coasters International oftewel G.C.I. Wij van TPN vroegen ons af waarom ze juist voor deze fabrikant hadden gekozen. En dit hebben de medewerkers van Toverland ons verklapt. Zo zeiden ze dat ze met enkele mensen van Toverland over de hele wereld zijn gereisd om veel houten achtbanen van verschillende leveranciers te bezoeken en uit te testen. Hierbij kwam G.C.I. als beste uit de bus. Waar wij van TPN enorm blij mee zijn.

Hierbij geef ik jullie nog wat leuke basisweetjes.

Troy heeft een hoogte van 35 meter met als totale lengte van de baan 1040 meter. De maximale snelheid bedraagt 90km/uur en de gehele rit duurt 1min. en 50 sec. Zoals je weet heeft een achtbaan ook g- krachten en die gaan hier van 0 tot 2.4 G. Wat totaal niet slecht is voor zo’n geweldige baan. De minimale lengte voor de inzittende is 1m20. De capaciteit voor deze geweldige houten achtbaan bedraagt 850 gasten / uur.
Ook nog goed om weten is dat Troy 2 treinen heeft met elk 12 coaches (2 zitplaatsen per coach)

Bij deze ga ik jullie ook nog de overige Facts & Figures geven.

Bij Troy hebben ze namelijk 3500m³ beton gebruikt om de achtbaan te kunnen bouwen. Voor de bewapening ervan hebben ze 110 ton beton gebruikt.
Van het hout, dat onder hoge druk geïmpregneerd is, hebben ze 2500m³ nodig gehad. Ook van de boutverbindingen hebben ze heel wat stuks nodig gehad, namelijk 90.000. En van spijkers hebben ze een grote zeecontainer vol volledig gebruikt.
Het totaal gewicht van 1 trein bedraagt 8 ton en de oppervlakte van de gehele houten achtbaan bedraagt 2 hectare.

De volledige bouw gaf werkgelegenheid voor 50 arbeiders.
Voor het onderhoud van de baan zijn er 2 arbeiders nodig.
Operationeel hebben ze 2 operaters per dag nodig.
Het gehele kostenplaatje bedraagt 6.500.000,00 euro.

Ik weet niet of jullie al de baandelen van Troy kennen, maar bij deze geef ik jullie graag wat uitleg.
Allereerst is Troy van het achtbaan type Twisters

Twisters: Twisters kennen veel bochten en zijn op een kleiner oppervlakte gebouwd dan de out and back. Meer over de achtbaan termen in een van de volgende UItgezocht of Column.

Nu gaan we verder met de first drop, Bunny hop, horsshoe, station fly trough, en een triple cross over

First drop: Je wordt eerst met een lifthill naar boven getakeld waarna je de eerste afdaling met enige snelheid naar beneden raast.

Bunny hop: is een grote hobbel die meestal volgt op de first drop

Horseshoe: een gedeelte van de baan dat op een hoefijzer lijkt.

Station fly trough: Dit wil zeggen dat de trein tijdens de rit nogmaals door het station raast.

Triple cross over: De achtbaan kruist op een gegeven moment elkaar 3x.

Nu weten we al heel wat over dit pareltje van Toverland.
Maar hier zijn nog een paar extra weetjes:

De soft opening vond plaats op 29 juni 2007
De officële opening vond plaats op 1 juli 2007

Maar tijdens de bouw was een onverwachte windvlaag in de middag van maandag 5 maart 2007 er de oorzaak van dat de liftheuvel van de achtbaan instortte. Deze had bijna zijn hoogste punt van 31,9 meter bereikt. De schade bleef beperkt tot materiële schade omdat de werknemers op dat moment pauze hadden. Er raakte niemand gewond. De stukken hout die niet meer konden gebruikt worden, werden achteraf nog als souvenir gebruikt in beperkte oplage.

Wat misschien ook nog een leuk weetje is dat Troy vanaf 2018 nieuwe muziek kreeg.

Bij deze hebben wij jullie alles laten weten over Troy in deze UITgezocht.
Hopelijk hebben jullie hiervan genoten.