Tientallen prairiehondjes geboren

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe bewoners op de Prairie.

Er zijn tientallen zwartstaartprairiehondjes geboren. “Hoeveel het er precies zijn, is moeilijk te zeggen. De dieren leven voornamelijk onder de grond, dus wij kunnen ze niet tellen”, vertelt dierverzorger Mirthe Wesbonk. Een aantal jonge prairiehondjes is al buiten het gangenstelsel gezien, dus binnenkort zullen er hoogstwaarschijnlijk meerdere volgen die boven de grond rondwandelen. 

De kolonie bestaat uit verschillende families en elke familie heeft haar eigen gangenstelsel.

“De gangen hebben meerdere kamers die elk een eigen functie hebben”, legt Mirthe uit. “Zo heeft elke familie een eigen slaapkamer en een aparte kraamkamer. In de kraamkamer verblijven de jongen ongeveer zes weken, daar worden zij verzorgd door hun moeder.” Prairiehondjes worden doof, blind en kaal geboren.

Credits; Dierenpark Amersfoort

Pas wanneer hun zintuigen zijn ontwikkeld en zij een vacht hebben, komen zij voor het eerst boven de grond. Dan gaan zij zelf op onderzoek uit.

Zwartstaartprairiehondjes komen in het wild voor in Canada, de Verenigde Staten en een deel van Mexico. Om met elkaar te communiceren, maken prairiehondjes twaalf verschillende kreten. Dit geluid lijkt op het geluid dat jonge hondjes maken. Daar dankt de prairiehond zijn naam aan. De komende weken zullen steeds meer prairiehondjes boven de grond te zien zijn. “Wij verwachten dat er nog een aantal jongen onder de grond verstopt zit en dat zij binnenkort tevoorschijn komen”, vertelt Mirthe. Bezoekers kunnen de zwartstaartprairiehondjes bewonderen in DierenPark Amersfoort.