Tientallen prairiehondjes geboren

DierenPark Amersfoort verwelkomt nieuwe bewoners op de Prairie.

Er zijn tientallen zwartstaartprairiehondjes geboren. “Hoeveel het er precies zijn, is moeilijk te zeggen. De eerste weken na de geboorte leven de jongen onder de grond, in de gangenstelsels die de prairiehondjes zelf hebben gegraven”, vertelt dierverzorger Saskia Visser. Een aantal jongen is al buiten het gangenstelsel gezien, binnenkort volgen er hoogstwaarschijnlijk meerdere.

Videocredit; Dierenpark Amersfoort

De kolonie bestaat uit verschillende families die elk een eigen gangenstelsel heeft. “De gangen hebben meerdere kamers die allemaal een eigen functie hebben”, legt Saskia Visser uit. “Zo heeft elke familie een eigen slaapkamer en een aparte kraamkamer. In de kraamkamers verblijven de jongen ongeveer zes weken, daar worden zij verzorgd door hun moeder.” Prairiehondjes worden doof, blind en kaal geboren. Pas wanneer hun zintuigen zijn ontwikkeld en zij een vacht hebben, komen de jongen voor het eerst boven de grond.

Zwartstaartprairiehondjes komen in de natuur voor in Canada, de Verenigde Staten en een deel van Mexico. Om met elkaar te communiceren, maken prairiehondjes twaalf verschillende kreten. Dit geluid lijkt op het geluid dat jonge hondjes maken. Daar dankt de prairiehond zijn naam aan. “Wij verwachten dat er nog een aantal jongen onder de grond verstopt zit en dat zij binnenkort tevoorschijn komen”, voorspelt Saskia. Bezoekers kunnen de zwartstaartprairiehondjes bewonderen op de Prairie in DierenPark Amersfoort.