Succes voor mierenkolonie

In DierenPark Amersfoort krioelt een nieuwe, succesvolle mierenkolonie door de buizen in het Honderdduizend Dierenhuis.

Dierverzorger Marianne Spies

De parasolmieren vormen de nieuwe groep, nadat de vorige kolonie overleed. “De mierenkolonie begon klein, maar is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige, grote groep met één koningin en tienduizenden werksters en soldaten”.

De nieuwe kolonie begon enkele maanden geleden met tientallen werksters en een koningin. “In de eerste weken hielpen wij de kolonie door voedsel dichtbij de voorraadkamer te leggen. Hier slaan de parasolmieren hun voedsel in op. Nu is de kolonie sterk genoeg om zelf voor voedsel te zorgen”, legt Marianne uit. De opbouw van een nieuwe kolonie duurt maanden. De ‘werksters’ en ‘soldaten’ bouwen aan verschillende ruimtes en gangen en zijn continu met bladeren in de weer. Elke ruimte heeft een aparte functie. Een belangrijke kamer is de schimmelkamer. Daar leeft de koningin en dit is de plek waar zij haar eitjes legt. De schimmel bestaat uit bladeren die de werkende mieren verzamelen.

Een mierenkoningin kan twaalf tot veertien jaar worden. De vorige koningin werd dertien jaar. “Hopelijk behaalt deze mierenkolonie ook zo’n mooie leeftijd”, sluit Marianne af. Fans van DierenPark Amersfoort kunnen een parasolmier adopteren. Eerdere adopties zijn overzet naar een mier uit de nieuwe kolonie. De opbrengst gaat naar de chimpansees in het wild en de bouw van het toekomstige chimpanseeverblijf. De komende tijd kunnen bezoekers de nieuwe, succesvolle mierenkolonie bewonderen in het Honderdduizend Dierenhuis in DierenPark Amersfoort.