Sluiting van het Spookslot

Vandaag is het exact een week geleden dat de poorten van het Spookslot voor de laatste maal gesloten werden. Het Spookslot, een iconische attractie in de Efteling, kreeg een afscheid wat de attractie verdiende.

Het begon reeds in de nacht van 3 op 4 september, waarbij 2000 gelukkigen deel konden nemen aan de Spooknacht, waarbij er divers entertainment ingezet werd gedurende de nacht (van 00:00 tot 6:00). Velen waagden hun kans, want er waren zo’n 150.000 deelnames aan de wedstrijd, waarbij opviel dat vooral de generatie die opgegroeid is samen met het Spookslot, vertegenwoordig was.

De Spooknacht, waar wij helaas geen deel aan konden nemen, bevatte heel wat speciaal entertainment: het Huis van de Vijf Zintuigen was voorzien van een tijdelijke spookachtige verlichting en muzikale omlijsting, maar zodra je de Vonderplas (de vijver aan Fata Morgana) tegenkwam, werd je al verwelkomd door een spookachtige verschijning.

Overal in de Efteling kon je aangepaste verlichting en geluiden horen, maar het hoogtepunt moet toch de violiste aan Symbolica zijn, die heel de nacht Dance Macabre ten gehore bracht. Vervolgens werd je over het Heksenpad gestuurd, wat volledig uitgelicht werd en waar mysterieuze monikken elke stap die je nam in de gaten hielden.

Het personeel dat de laatste rit van het Spookslot mocht meemaken – foto door Kevin Petit

De Spooknacht is dan helaas wel aan ons ontgaan, maar bij de sluiting – en de allerlaatste rit voor het personeel – mochten we wel aanwezig zijn. Onder luid applaus, en met veel mist, kwam het personeel van de attractie naar buiten voor de allerlaatste show. Na een oorverdovend applaus ging het personeel opnieuw terug de attractie in, waarna door Djordy en Emma de deuren van het slot voor de laatste maal gesloten werden.

Het Spookslot was, voor dit laatste moment, voorzien van een mooie paarse mysterieuze gloed, met een uitgerolde zwarte loper, net zoals 44 jaar geleden.

Na deze show kwam het personeel onder een geweldig applaus naar buiten, waarbij er zelfs vonken vuur overal te zien waren (al werkten de geesten van het Spookslot, die duidelijk van een sluiting niet wouden horen, niet mee met de techniek). Er werd heel luid “Spookslot bedankt” geroepen, maar net zoals in de Dance Macabre de laatste noten heel stil gespeeld werden, ging het Spookslot dicht op een heel stille noot.

Het personeel komt buiten na de allerlaatste show, onder luid applaus.

Na 44 jaar rest ons niets meer dan het Spookslot te bedanken en sluiten we af met de volgende tekst uit het verhaal van het Spookslot:

Terwijl de bloemen zingen en de muren dansen slingert de heks haar verwensingen in de sarcofaag waar de resten van de graaf gevangen liggen. Op de zuidheuvel van het slotplein vindt zijn dochter geen rust, en dat zal zo nog jaren duren… tot de zang der bloemen de uilen hun ogen doet sluiten, de boze kraai in slaap gesust heeft en de verwensing is verbroken.

Het gezang der bloemen heeft de uilen hun ogen doen sluiten, de boze kraai is in slaap gesust en de verwensing van het Spookslot is verbroken. Gelukkig kunnen we, dankzij de wonderen der techniek, tot in de eeuwigheid de verwensing herbeleven: