Sinterklaas verrast gorilla’s

Bij het betreden van hun buitenverblijf op dinsdag ontdekken de tien gorilla’s van Koninklijke Burgers’ Zoo een niet-alledaagse lekkernij. Het Arnhemse dierenpark trakteert de mensapen in sinterklaastijd op een reusachtige oranje pompoen van 300 kilo, gekweekt door Gerjan Puttenstein uit Wezep. Dierverzorgers hebben de holle vrucht gevuld met groente, pitten en zaden. 

Een gezonde traktatie

Gorilla’s eten vrijwel uitsluitend plantaardig voedsel. Hun dieet in Burgers’ Zoo bestaat onder andere uit diverse groentesoorten, verse takken, zaden en pitten. De vruchten die de dieren in het wild eten zijn echter veel minder rijk aan suikers dan de vruchten die zijn gemodificeerd voor menselijke consumptie. Om die reden krijgen de gorilla’s geen fruit te eten in het Arnhemse dierenpark. De oranje pompoen vormt een gezonde traktatie die past in het dieet. 

Vreedzame, enigszins afwachtende mensapen

Gorilla’s beschikken over een verbazingwekkende spierkracht, maar kennen een zeer vreedzaam karakter. Deze mensapen reageren in eerste instantie meestal afwachtend op nieuwe situaties, zeker als deze geen bedreiging vormen. Met name jonge gorilla’s zijn echter nieuwsgierig en onderzoekend van aard. Naar verwachting nemen zij het voortouw bij het onderzoeken van het voor hen vreemde voorwerp in hun buitenverblijf. 

Succesvolle pompoenkweker

Sinds 2016 kweekt Gerjan Puttenstein uit Wezep pompoenen. Sinds 2022 heeft hij een eigen pompoenerie, waar hij vijftig soorten sierpompoenen en eetbare pompoenen kweekt. Gerjan Puttenstein heeft diverse malen deelgenomen aan Nederlandse kampioenschappen, waar hij meerdere malen in de prijzen is gevallen. Jaarlijks zijn bij Landgoed Staverden één of meerdere prijswinnende pompoenen van Puttenstein te bewonderen voor de bezoekers.