SeaWorld Orlando viert een historische mijlpaal

SeaWorld Orlando kondigt met trots de geboorte aan van drie kleintandzaagvisjongen, wat een historische prestatie markeert in het mondiale behoud van deze bedreigde soort als het enige aquarium in de Verenigde Staten waar kleintandzaagvissen worden tentoongesteld en het tweede ter wereld dat een succesvolle geboorte heeft gehad.

Onder de pasgeborenen bevinden zich twee vrouwtjes en een mannetje, geboren op 11 juli 2023, en elk was ongeveer zestig centimeter lang. Na hun geboorte ondergingen de pups een uitgebreid onderzoek en worden ze nog steeds regelmatig gecontroleerd om hun duurzame gezondheid en verwachte ontwikkelingsvooruitgang te garanderen. Deze mijlpaal onderstreept de inzet van SeaWorld om de biodiversiteit te behouden en soorten voor uitsterven te behoeden.

Dr. Joseph Gaspard, vice-president van Zoological Operations bij SeaWorld Orlando zei: “De geboorte van kleintandzaagvissen bij SeaWorld Orlando markeert een belangrijke prestatie, aangezien we het tweede aquarium ter wereld worden dat dit succes boekt. Dit is een buitengewoon succes op het gebied van het behoud van zaagvissen, en het is ons voorrecht om zorg van wereldklasse te bieden aan deze ernstig bedreigde soort. De geboorte van deze kleintandjongen zorgt voor een beter begrip van hoe we het tij van de afnemende zaagvispopulaties kunnen keren en hoe we de boodschap van educatie kunnen verspreiden onder onze miljoenen gasten die elk jaar op bezoek komen.”

Ondanks hun haaiachtige uiterlijk worden kleintandzaagvissen gecategoriseerd als roggen, met kieuwen en monden aan de onderkant. Deze wezens, genoemd naar hun zaagachtige podium, bewonen tropische zeeën en estuaria in de Atlantische Oceaan, geven de voorkeur aan ondiepe kustwateren en wagen zich af en toe in zoetwaterriviersystemen, met name in de kustgebieden van Florida. De karakteristieke zaagvistanden zijn volledig ontwikkeld op een lengte van ongeveer 60 cm en zijn bedekt met dik materiaal dat binnen enkele dagen/weken oplost. Deze aanpassing beschermt zowel de moeder als andere broers en zussen in de baarmoeder. Terwijl deze jongen blijven groeien, krijgen ze nauwgezette zorg van het SeaWorld Aquarium Team in het Aquarium Health Center, terwijl ze achter de schermen blijven terwijl ze groeien en zich ontwikkelen onder toezicht van wereldklasse.

Kleintandzaagvis bij SeaWorld Orlando

Twee volwassen kleintandzaagvissen leven in SeaWorld Orlando en zijn sinds de jaren tachtig gehuisvest in SeaWorld-parken. Deze zaagvissen verblijven momenteel in het hoofdhabitat van de Shark Encounter, met een oppervlakte van 700.000 liter, en hebben de titel van de grootste vis in het park. Eind mei ontdekten de toegewijde teams van aquarianen en dierenartsen van SeaWorld Orlando via echografie dat de vrouwelijke zaagvis zwanger was. Omdat ze het belang van deze ontwikkeling inzag, werd de vrouwelijke zaagvis verplaatst naar het Aquarium Health Center, een omgeving waar ze nauwlettend in de gaten kon worden gehouden tijdens de geboorte van de pups. SeaWorld Orlando is vereerd de zwangerschap en geboorte in haar binnenaquarium te hebben gefaciliteerd, met gegenereerde verlichting en ongerepte zoutwateromstandigheden. Dit toont de niet-aflatende toewijding van het aquariumteam aan bij het bieden van de beste zorg aan waterdieren, terwijl het behoud en onderwijs van het zeeleven wordt aangemoedigd.

Behoud van zaagvissen

Kleintandzaagvissen worden ernstig bedreigd en waren de eerste zeevissen die twintig jaar geleden, in 2003, werden beschermd door de Endangered Species Act, na een aanzienlijke afname van de populatie als gevolg van verlies van leefgebied en onbedoelde vangst door vissers. Dit is de enige soort zaagvis die in de wateren van de Verenigde Staten wordt aangetroffen, wat de geboorte van de drie pups nog betekenisvoller maakt. Entiteiten die zaagvissen huisvesten, waaronder SeaWorld Orlando, hebben er serieus belang bij een beter inzicht te krijgen in de voortplanting van alle zaagvissen om hun impact bij het helpen van de afnemende bevolking te versterken. De Vereniging van Dierentuinen en Aquaria (AZA) heeft het Sawfish Species Survival Plan opgesteld om het toekomstige reproductieve succes van deze dieren te helpen vergemakkelijken.

SeaWorld zet zich in voor het opleiden en inspireren van de volgende generatie natuurbeschermers door middel van haar parkervaringen. Het zet zich ook in voor het behoud van dieren buiten zijn parken via partnerschappen en het SeaWorld Conservation Fund, dat meer dan 20 miljoen dollar heeft gedoneerd aan onderzoek naar natuurbehoudsprojecten.

Gasten die het park bezoeken, kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het natuurbehoud. Een deel van elk bezoek gaat rechtstreeks naar de reddings-, rehabilitatie- en beschermingsinspanningen van SeaWorld. Gasten kunnen ook in het park of online doneren aan het SeaWorld Conservation Fund, dat belangrijk natuurbehoudsonderzoek van derden ondersteunt.