Rothschildgiraf geboren

Heugelijk nieuws vanuit Bellewaerde Park. Gisterenavond omstreeks 21.10 uur is het giraffenkalfje geboren. De bevalling is vlot verlopen en zowel de moeder als het jong stellen het goed. De geboorte is belangrijk voor het Europese kweekprogramma waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt.

Een vlotte bevalling

Na een dracht van ongeveer 15 maanden, werd het kalf van Rothschildgiraffen Dumisani en Safiya gisterenavond op 1 april geboren. Een ludieke datum, maar het is zeker geen grap. Het jong is een mannetje van 58,3 kg en 175 cm hoog.

Om 18.00 uur kwamen de pootjes al piepen en drie uur later was het zover. De geboorte, die gebeurt terwijl de moeder rechtop staat, is vlot en op natuurlijke wijze verlopen. Ook giraf Kamala (de zus van Safiya) en giraf Zuri hebben de bevalling van dichtbij meegevolgd. Voor Zuri is een bevalling niet onbekend, want dat heeft ze in haar vorig verblijf al van dichtbij gezien. Zuri ging tijdens de bevalling naar Safiya om aan haar uier te zuigen. Een aanmoedigend gebaar wat haar tijdens de bevalling tot rust bracht.

Eens het girafje geboren was, werden de andere giraffen uiteindelijk naar hun stal verplaatst zodat moeder Safiya in alle rust kan kennismaken met haar jong. Beide stellen het zeer goed. Giraf Safiya geeft haar jong af en toe likjes en toont een beschermende houding. Ook Safiya en Kamala werden in Bellewaerde Park geboren. Safiya werd met de fles opgevoed, wat de kans verhoogde dat ze zelf haar jong niet ging zogen. Verrassend genoeg toonde ze toch haar moederinstinct en merken de dierenverzorgers dat het stierkalf vlotjes bij de moeder drinkt. “Een hoopvol teken”, aldus Pieter Vercruysse hoofddierenverzorger.

Europees kweekprogramma

Er leven slechts 1.400 rotschildgiraffen in het wild en 429 in dierentuinen (die lid zijn van EAZA), wat hen een zeldzame soort maakt. Vandaar dat de geboorte bevorderend is voor het Europees kweekprogramma van EAZA, waar Bellewaerde Park actief aan deelneemt. In totaal heeft Bellewaerde Park nu een kweekgroep van vijf giraffen: Dumisani (4,5 jaar), Kamala (3 jaar), Zuri (3 jaar), Safiya (4,5 jaar) en het kersverse kalfje.

Abonnees van Bellewaerde Park mogen de naam kiezen

Het mannelijk girafje heeft nog geen naam. De abonnees van Bellewaerde Park mogen een voorstel doen voor de naam van de nieuwe giraf. De dierenverzorgers zullen uit alle inzendingen een keuze maken en de uiteindelijke naam beslissen. Er is slechts één regel: het moet een Afrikaanse naam zijn aangezien de dieren in Bellewaerde Park altijd vernoemd worden naar hun oorsprongsgebied. De winnaar van de gekozen naam mag het jong achter de schermen bewonderen.

Vernieuwd giraffenverblijf

Vorig jaar werd het giraffenverblijf volledig vernieuwd en uitgebreid, waardoor er genoeg ruimte is voor een grote kudde giraffen. Het buitenverblijf werd vergroot en de binnenstallen werden volledig vernieuwd met onder andere een zandstal (uniek in België) wat bevorderend is voor het slaapgedrag en de hoefconditie van de giraf.

Het kalf is door het venster van de stal al meteen zichtbaar voor de bezoekers. Als het weer en de omstandigheden het toelaten zal hij binnenkort de Savanne ontdekken.

Bron/fotocredit: Bellewaerde Park