Rollercoaster Day!

16 augustus is het Rollercoaster Day!

Overal in de wereld viert men die dag het bestaan van achtbanen. Ook Europa-Park, met 13 achtbanen een van de parken in Europa met de meeste achtbanen, organiseert enkele acties rondom deze snelle attracties. Op Facebook zijn parktickets te winnen en kinderen van 10 t/m 15 jaar kunnen een speciaal spreekbeurtpakket aanvragen.

Fotocredit; Europa-Park

Mensen hebben het altijd al leuk gevonden om van een hoogte naar beneden te roetsjen. Van verhalen en tekeningen weten we dat er in de 16e en 17e eeuw in Rusland houten stellages gebouwd werden waar men als het gesneeuwd had met een slee van af gleed. Later kwamen er wieltjes onder want men wilde ook kunnen glijden als het niet gesneeuwd had.  Dit werd zeer populair onder de gegoede burgerij en was een attractie op zich.

Deze constructies leken helemaal niet op de achtbanen zoals we die nu kennen. Deze rijden in de meeste gevallen op een rails, net als een trein. Het ontstaan van de achtbaan hangt dus nauw samen met de ontwikkeling van de spoorwegen. Een van de eerste achtbanen met rails is gemaakt door de Engelsman Richard Roberts. (Hij ontwierp ook de looping ergens in de jaren 1840-1845). Het was echter LaMarcus Adna Thompson die een achtbaan met wissels liet produceren en hiervan bijna 100 exemplaren over de gehele wereld verkocht. In 1880 vraagt F.A. Schwarz uit Pforzheim patent aan voor zijn idee van een achtbaan in de vorm van een acht. Daar komt dan ook de naam ‘achtbaan’ vandaan. Dat was nieuw want tot dan toe reden ze in rondjes of zigzaggend. Op 16 augustus 1898 werd de eerste loopingachtbaan gepatenteerd, daarom vieren we op deze dag Rollercoaster Day.

Fotocredit; Europa-Park

In Europa-Park, het grootste attractiepark van Duitsland staan maar liefst 13 achtbanen. Er staan hier zoveel achtbanen omdat dit park de showroom is van moederbedrijf Mack Rides. Dit bedrijf is een van de vijf grootste achtbaanleveranciers ter wereld. Opgericht in 1780 maakte men er eerst postkoetsen en platte karren, later wagens voor kermissen en circussen. In 1921 bouwt de familie Mack haar eerste houten achtbaan en in 1951 de eerste houten bobbaan. In 1975 opent deze familie de deuren van Europa-Park. Dit is nu het op één na best bezochte park van Europa, waar nog steeds andere parken komen kijken en kunnen beslissen een product van Mack Rides aan te schaffen. Intussen staan ook  in veel parken in Nederland en België achtbanen en attracties van de firma Mack.

Europa-Park beschikt niet alleen over 13 achtbanen, maar ook over zo’n 100 andere attracties. Daarnaast staat er elke dag 24 uur show op het programma. Het attractiepark is door de vakpers en experts al 7 jaar op rij uitgeroepen tot beste park ter wereld.

Fotocredit; Europa-Park

Ter gelegenheid van Rollercoaster Day organiseert Europa-Park een prijsvraag op Facebook (@europaparkNL) waarmee tickets voor het park te winnen zijn. Kinderen die een spreekbeurt over achtbanen willen houden kunnen een pakket aanvragen via benelux@europapark.de  In dit pakket wordt de geschiedenis van achtbanen beschreven, maar ook de verschillende soorten achtbanen toegelicht evenals de diverse onderdelen en veiligheidssystemen. Het pakket is bedoeld voor kinderen van 10-15 jaar.

Een overzicht van de 13 achtbanen van Europa-Park:
 • Silver Star: megacoaster, 73 meter hoog, max. 4 G, max. snelheid 130 km/u
 • Eurosat CanCan Coaster: indoor, 45 meter hoog, max. 4 G, max. snelheid 60 km/u*
 • Euro-Mir: spinning coaster, 28 meter hoog, max. 4 G, max. snelheid 80 km/u
 • blue fire Megacoaster: launch coaster, 38 meter hoog, max. 3,8 G, max. snelheid 100 km/u (van 0 naar 100 in 2,5 seconde)
 • WODAN Timburcoaster: houten achtbaan: 40 meter hoog, max. 3,5 G, max. snelheid 100 km/u
 • Atlantica Supersplash: waterachtbaan, 30 meter hoog, max. snelheid 80 km/u
 • Poseidon: waterachtbaan, 23 meter hoog, max. 3 G, max. snelheid 70 km/u
 • Alpenexpress Enzian: powered coaster/mijntrein, max. snelheid 45 km/u*
 • Schweizer Bobbahn: bobbaan, 20 meter hoog, max. 3 G, max. snelheid 50 km/u
 • Matterhorn Blitz: wilde muis, 16 meter hoog, max. snelheid 60 km/u
 • Pegasus: Youngstar achtbaan, 13 meter hoog, max. snelheid 65 km/u
 • ARTHUR: inverted powered coaster, max. snelheid 30 km/u
 • Ba-a-a-express: kinderachtbaan, max. snelheid 10 km/u
Fotocredit; Europa-Park

* Tegenwoordig kan men de Alpenexpress en Eurosat ook als virtual reality-rit beleven. Tijdens zo’n ‘coastiality’-rite zorgt de film die aan de binnenzijde van een virtual reality-bril te zien is, dat de rijder zich in een andere wereld waant, terwijl men tegelijkertijd onderhevig is aan G-krachten, wind en de bewegingen van de rijdende achtbaan.