Rode vari’s gaan ontdekken

De vijf rode vari’s, die onlangs in DierenPark Amersfoort zijn aangekomen, ontdekken voor het eerst hun eiland. “De afgelopen weken gingen de dieren eerst in quarantaine, zodat de dierenarts onder andere medische checks kan uitvoeren”, legt dierverzorger Richard van Sluis uit.

De dieren wenden eerst aan hun binnenverblijf en een gedeelte van het eiland. Nu deze periode is afgerond, klimmen de halfapen rond over het complete eiland. 

De apengroep, bestaande uit een koppel en drie jongen, ontdekken nieuwsgierig hun nieuwe onderkomen. “De apen springen van tak naar tak en maken al gebruik van de hangmatten en klimconstructies op het eiland”, aldus Richard. Vari’s kunnen veel kabaal maken. Zij schreeuwen om soortgenoten te alarmeren en om met elkaar te communiceren. Bezoekers worden dan ook nu al opgeschrikt door dit geluid. De halfapen laten regelmatig van zich horen.

Vari’s leven in de natuur in de regenwouden van Madagaskar. De dieren worden ernstig bedreigd, doordat veel bomen in hun leefgebied worden gekapt. “Wij zijn blij dat wij de vari’s mogen verwelkomen op het eiland”, vertelt Richard. Bezoekers kunnen de rode vari’s bewonderen op het eiland vlak bij Restaurant de Buitenplaats in DierenPark Amersfoort.

Fotocredit: Dierenpark Amersfoort
Videocredit: Dierenpark Amersfoort