Razendsnel nageslacht voor Deense chimpansee

Zondag 29 oktober 2023 heeft chimpanseevrouwtje Laura een jong gekregen in Koninklijke Burgers’ Zoo. Laura kwam 7 december 2022 vanuit het Deense dierenpark van Aalborg naar Arnhem. Razendsnel na haar stapsgewijs opgebouwde introductie bleek zij drachtig te zijn. Laura is een chimpansee van de West-Afrikaanse ondersoort die in de natuur kritiek bedreigd is. 

Fokken met de West-Afrikaanse ondersoort

Het Europese populatiemanagementprogramma voor chimpansees wil met het oog op de toekomst met name met de West-Afrikaanse ondersoort gaan fokken, die in de natuur kritiek bedreigd is. Laura is van deze ondersoort en daarmee belangrijk voor het stamboek. Ze heeft tot nu toe nog geen jong succesvol grootgebracht. De eerste tekenen zien er positief uit. Gezien de nog fragiele situatie houden de dierverzorgers en biologen de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. 

De best bestudeerde chimpanseegroep in dierenparken

De chimpanseegroep in het Arnhemse dierenpark is wereldwijd de meest bestudeerde groep in dierenparken. In 1971 was Burgers’ Zoo het eerste dierenpark ter wereld dat een groep chimpansees met meerdere volwassen mannetjes op een groot bosrijk eiland ging houden. Al vanaf begin jaren zeventig is er veel wetenschappelijk gedragsonderzoek aan de dieren verricht. Primatoloog Frans de Waal is wereldberoemd geworden met zijn onderzoek aan de Arnhemse chimpansees onder leiding van professor Jan van Hooff.