Primeur voor Planckendael.

Voor het eerst in de geschiedenis van ZOO Planckendael werden er hyena’s geboren.

De verzorgers telden oorspronkelijk drie kleintjes in het werphol van mama Luena, maar eentje werd er waarschijnlijk doodgeboren. Gevlekte hyena’s zijn de grootste, luidste en agressiefste soort van allemaal. Ook deze schattige hyenapups zijn heel ondernemend en ZOO Planckendael verwacht dat ze snel op verkenning gaan in hun buitenverblijf in continent Afrika. Bezoekers kunnen ze al bewonderen. “De pasgeboren pups zijn onbeschrijflijk vertederend. Dat verwacht je niet bij deze dieren met hun indrukwekkende gestalte en sprekende snoet. Ze zijn ook al onmiddellijk kant en klaar: met hun pelsje en geopende ogen zijn ze zelfs redelijk fel en nieuwsgierig”, vertelt verzorger Frederik.

Videocredit; Planckendael

Met het kweekkoppel Bongo en Luena neemt ZOO Planckendael deel aan het Europese kweekprogramma voor de soort. Zij zorgden samen voor de eerste nakomelingen. De draagtijd van de gevlekte hyena bedraagt maar vier maanden. Ze werpen tot vier jongen in hun hol, waarvan er meestal één tot twee overleven. Bovendien hebben de eerste zwangerschappen ook vaak geen succesvol einde. Daarom is ZOO Planckendael zo blij dat er eindelijk twee levende en levendige pups rondrennen.

“Zowel de bevruchting als de geboorte zijn kleine mirakels want het geboortekanaal bij hyena’s is ongewoon lang en met de nodige obstakels. Met deze twee pups kunnen we enkel maar glunderen. Dat is de ideale situatie want moeder Luena heeft twee tepels”, bevestigt curator Sarah. De jongen worden kant en klaar geboren. Ze kunnen al lopen en zien, niet zoals leeuwenwelpen.

Fotocredit; Planckendael
Geboren met mond vol tanden

De pels van de jonge dieren is nog heel donker. De typische, camouflerende vlekken verschijnen na vier maanden. Hyena’s zijn jagers en aaseters, maar voorlopig drinken de pups nog gretig moedermelk hoewel ze geboren worden met een vol gebit. Op termijn knabbelen ze in ZOO Planckendael mee aan rundsvlees, konijn, en af en toe een geiten- of schapenkarkas. Hyena’s eten alles op, letterlijk met huid en haar, en hoorn en hoef. Hun sterke tanden en kaken verbrijzelen alles en hun maag verteert de resterende stukjes bot. Dat ze beenderen eten, kan je zien aan hun witte uitwerpselen.

Vrouwen aan het hoofd van de clan

Het geslacht van de kleintjes is voorlopig nog niet gekend. Bij hyena’s zijn de vrouwen de leiders van de groep, de clan. Vrouwtjes zijn groter dan mannetjes. Ze gelijken zelfs op hen, want hun geslacht lijkt een penis en ze hebben veel testosteron, mannelijke hormonen, in hun lijf. De mannetjes leven aan de rand van de groep. Alle borelingen van 2022 krijgen een naam beginnend met de letter X. ZOO Planckendael is dus op zoek naar leuke namen geschikt voor hyena’s. Iedereen mag suggesties doen op het Instagramaccount van ZOO Planckendael. De verzorgers kiezen er dan hun favorieten uit.