De afgelopen weken werd heel wat aandacht geschonken aan de klimaatspijbelaars. Maar heel wat van die spijbelaars brengen ook vaak een bezoekje aan een of ander pretpark. En dit geeft toch wel stof tot nadenken.
De meeste pretparken doen inspanningen om zo milieuvriendelijk te worden. Ze doen investeringen in vuilnisbakken om afval te sorteren, schakelen over naar meer digitale en of duurzame producten, tasjes van gerecycleerd materiaal, zelfs investeren ze in alternatieve energiebronnen. Maar hoe dan ook aan alles zit een kostprijs. Maar wat voor nut hebben deze investeringen als de bezoekers gewoon hun eigen gang doen.
Ik hoor vaak van medewerkers in parken dat na sluiting het park vaak een stort is. Desondanks dat er om de zoveel meter er een vuilnisbak staat, is het gemakkelijker om het gewoon op de grond te gooien. Of in de verkeerde vuilnisbak. Het kostenplaatje om het park te onderhouden is zelfs een van de zwaarste kosten. Zwaarder dan de installatie van een gloednieuwe attractie.
Vaak hebben park medewerkers nog uren nodig om alles op te ruimen. In de grotere parken, zoals Disneyland, doet men gewoon aan nachtwerk om het park op te ruimen. Andere parken beginnen al vanaf 6:00 ’s morgens voor het ophalen van vuilnis. We spreken nu enkel over de personeelskost dat met zich meebrengt. We spreken dan niet over de kost van aankopen van materialen zoals vb. Vuilniszakken, vuilnisbakken , poetsmateriaal en containers.
Om mee te springen op de milieukar gaan deze parken ook meer investeren in duurzamere producten. Vb. Door te kiezen voor biologisch afbreekbare poetsmiddelen. Of door gebruik te maken van glazen ipv kartonnen drinkbeters, of porseleinen borden ipv wegwerp borden in de restaurants. Op deze manier kunnen ze ook hun afvalberg verminderen.Maar volledig wegwerpverpakking verbannen lukt toch niet. Als je gewoon een bakje frit wil eten, ga je toch nog een bakje krijgen in plaats van een porseleinen bord. Een take away cola met een rietje, dat is toch typerend voor een pretpark. Echter hebben we ook onze frigobox toeristen die hun eigen eten en drinken met zich meebrengen. Mooi verpakt in foliepapier, want het moet toch vers blijven. Blikjes cola of grote Pet Flessen met water. Ook al sorteert men dit correct, de afvalberg blijft groot.
Tegenwoordig is er ook een wettelijke omkadering omtrent milieu. Voor elk project moet het park een milieuvergunning aanvragen. Dus de bouw van een attractie moet ook voldoen aan een aantal eisen. Hierbij wordt rekening gehouden met alle aspecten. Hoeveel bomen moeten er verdwijnen? Hoeveel bomen komen er bij of worden gewoon verplaatst. Waar gaat het afval water naar toe? Hoe hoog wordt die attractie? Of ligt die op een vluchtroute van vogels? Het zijn allemaal zaken waarmee rekening gehouden moeten worden bij de start van een nieuw project. Een belangrijk punt is de afkomst van energie. Hoewel parken investeren in zonnepanelen of in windenergie, blijven de parken afhankelijk grotendeels afhankelijk van hoogspanning die geleverd worden door kerncentrales. De vraag die ik me stel is: hoe groot is de ecologische voetafdruk die je als bezoeker achterlaat bij een bezoekje aan een pretpark?