Pinguïnkuiken uit het ei gekropen

Er is een zwartvoetpinguïnkuiken uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort.

Videocredit; Dierenpark Amersfoort

Het jong schuilt veilig in het nest van de verzorgende ouders. “Met een beetje geluk laat het kleine, donzige kuiken zich zien aan bezoekers”, vertelt dierverzorger Marc Belt.

Na ongeveer veertig dagen kruipen pinguïnkuikens uit het ei. Het jong heeft nu een donzig verenpak. Na twee tot vier maanden wordt het grijze kleed omgeruild voor een zwart pak. Dan zal het jong voor het eerst zwemmen. “Zodra het kuiken een zwart verenkleed draagt, kunnen wij via DNA-onderzoek het geslacht bepalen. Dat kun je vanaf de buitenkant niet zien”, legt Marc uit. “Pas na anderhalf tot twee jaar krijgt het kuiken ook de bekende witte veren.” Pinguïneieren worden gelegd in het broedhol waar de eieren beschermd liggen tegen weer en wind. Zowel het mannetje als het vrouwtje broedt op het nest. Pinguïns hebben onderaan hun buik de ‘broedplek’. Hier zitten weinig veren, waardoor de huid van de ouders direct tegen het ei aan komt en extra warmte afgeeft.

Het mannetje en vrouwtje blijven hun hele leven bij elkaar. De pinguïns maken balkende geluiden, waaraan zij elkaar herkennen. In de natuur wordt de zwartvoetpinguïn bedreigd. Langs de Zuid-Afrikaanse kust is de populatie van de zwartvoetpinguïn de afgelopen decennia sterk afgenomen. Olierampen en overbevissing zorgen voor de afname van de Zuid-Afrikaanse pinguïnsoort. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund steunt natuurbeschermingsprojecten, zoals SANCCOB (Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds) die de bedreigingen tegengaan. Marc: “Omdat de zwartvoetpinguïn wordt bedreigd, zijn wij extra blij met de komst van het jong. Een ander pinguïnkoppel heeft onlangs een ei gelegd. Of dit ei bevrucht is, is nog onzeker.” DierenPark Amersfoort telt momenteel 26 zwartvoetpinguïns.