Pinguïnkolonie DierenPark Amersfoort breidt uit

De pinguïnkolonie van DierenPark Amersfoort is uitgebreid met zeven zwartvoetpinguïns. “De groep bestaat nu uit 25 dieren en dat is goed nieuws: de groepsdynamiek is beter met een bredere samenstelling en er zijn meer mogelijkheden voor het ontstaan van pinguïnkoppels”, vertelt dierverzorger Sander Drost. “Natuurlijk was het even wennen aan elkaar, maar inmiddels voelen de nieuwkomers zich al helemaal op hun plek.”

De nieuwe zwartvoetpinguïns zijn afkomstig uit een dierenpark in Hannover. “Het is altijd even spannend als je dieren aan elkaar introduceert, maar deze introductie verliep erg soepel”, legt Sander uit. “De nieuwkomers begonnen al snel met eten en dat is een goed teken; zij voelen zich dan op hun gemak. De pinguïns tonen ook veel interesse in elkaar en dat stemt hoopvol: hopelijk resulteert dat in de toekomst in pinguïnkuikens. Het gaat namelijk niet goed met deze soort in het wild.”

Langs de Zuid-Afrikaanse kust is de populatie zwartvoetpinguïns de afgelopen decennia sterk afgenomen, onder andere door olierampen. Het DierenPark Amersfoort Wildlife Fund ondersteunt daarom de Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds (SANCCOB). SANCCOB redt en verzorgt samen met andere natuurorganisaties zeevogels, zoals pinguïns die gewond zijn geraakt of ziek zijn geworden. Zij vangen de vogels op om hen vervolgens weer aangesterkt in het wild uit te zetten. Sander: “Met onze groep gaat het gelukkig goed. Onlangs kropen er al twee kuikens uit het ei, hopelijk zorgt deze groepsvergroting voor nog meer jongen in DierenPark Amersfoort.”