Phantom Manor

Where hinges creak in doorless chambers…
Where strange and frightening sounds echo through the halls…
Where candlelight flickers though the air is deathly still…”

Wie dit leest, herkent het meteen: we zijn beland in Phantom Manor. Een van de populairste attracties van Disneyland Parijs die vanaf 8 januari 2018 voor een aantal maanden zijn deuren sluit. Tijd voor een grondige revisie van de attractie. Disneyland Parijs is een geruime tijd bezig met gigantische renovaties in hun park. Zo hebben ondertussen Pirates of the Carribean en de Big Thunder Mountain al hun grote revisie gehad. 

Maar Phantom Manor blijft voor vele tot de verbeelding spreken. Voor vele is een bezoekje aan Ravenswood Manor een absolute must. Op het internet zijn er heel wat websites terug te vinden die gewijd zijn aan deze attractie. Disney heeft zelfs een heel merchandising lijn uitgewerkt. In tegenstelling tot de andere haunted mansions heeft Phantom Manor een eigen verhaal. 

Het verhaal begint wanneer je Disneyland Frontierland betreedt. In de verte zie je de rotsformaties staan van Big Thunder Mountain. Hoewel weinig mensen het weten, heeft de Big Thunder Mountain een rechtstreeks verband met Phantom Manor. Althans in het volgende verhaal.

Thunder Mesa is een klein mijndorpje dat in de 19de eeuw een booming kende tijdens de gold rush. Henry Ravenswood, hoofd van de big Thunder Mining Company, was een rijk en tevens machtig man. Samen met zijn vrouw Martha woonde hij in een prachtig landhuis op de boothill. Samen kregen ze een dochter Melanie. Terwijl men koortsachtig op zoek was naar het goud in de Big Thunder Mountain geloofden de indianen dat er diep in de berg een mystiek wezen leefde: the thunderbird.  Dit wezen zou een vloek kunnen roepen over iedereen die het goud plunderde. Henry Ravenswood echter geloofde die verhalen niet en bleef verder zoeken. Geleidelijk aan raakte het goud langzaam op en begonnen de mensen dieper en dieper in de berg te graven. 

De jaren verstreken en Melanie werd ouder. De dochter ontmoette op een zekere dag een treinmachinist. Ze werden op slag verliefd en na enkele jaren verloofden ze zich. Dit tot groot ongenoegen van Henry die er alles aan deed om het huwelijk tegen te houden. Maar zijn pogingen werden abrupt afgebroken toen hij en zijn vrouw Martha omkwamen bij een aardbeving.  Zou de “thunderbird” ontwaakt zijn? Uiteindelijk blijven Melanie en haar verloofde als enige overlevenden over. 

Op de dag van het huwelijk verscheen er een kwaadaardige geest, Phantom genoemd. Hij benaderde de bruidegom en lokte hem mee naar de zolder, waar hij zichzelf ophing. Melanie bleef alleen achter met de bedienden en butlers. Zij maakte zichzelf wijs dat hij ooit nog zou komen opdagen. Daarom hield ze altijd haar bruidsjurk aan en zong ze de melodie van verloren liefde. Ondertussen bleef Phantom in het huis ronddwalen. Hij nodigde vrienden uit de onderwereld uit om eeuwig door te feesten. 

Vele fans denken dat Phantom Henry Ravenswood is die uit zijn graf is opgestaan om wraak te nemen. Anderen geloven dat het een pure uiting is voor het slechte. Tijdens een masterclass van 20 jaar Disneyland droeg Tony Baxter ook de bruidegom aan. Die op zijn beurt de bruid mee de dood in wou nemen om alsnog te kunnen trouwen. 

Wanneer je goed oplet en met een beetje geluk, zie je Melanie Ravenswood vanachter het raam verschijnen. Ook de uitdrukking niets is wat het lijkt, is mooi van toepassing. De attractie zelf bestaat uit twee verdiepingen. Hoewel het huis klein lijkt, ligt de werkelijke attractie in de grond verscholen.  Wie Phantom Manor bezocht heeft, kent allicht de stretching room. De kamer met de vier portretten die langzaam groter worden, zonder ramen, zonder deuren.  Terwijl we allemaal aandachtig naar de portretten kijken en uiteindelijk ook getuigen zijn van de zelfmoord van de bruidegom, dalen we langzaam af. De stretching room is een grote lift die ons naar de eigenlijke attractie brengt. 

De ride zelf bestaat uit een 130 doombuggies waar je per 2 in kan gaan zitten. De karretjes draaien naar de scene zodat je rustig kan genieten van de prachtige decoraties en animatronics. 92 in totaal om exact te zijn.

Het totaal parcours bedraagt ongeveer 240 meter aan een gemiddelde snelheid van 4.8km per uur.   Tot slot wil ik dit artikel afronden met de woorden van Madame Leota.

“Goblins and ghoulies, creatures of fright… 
We summon you now, to dance through the night!

“Esprits et fantômes sur vos fières destriers,
escortez dans la nuit la belle fiancée !”

(”Spirits and ghosts on your proud stallions, 
accompany the beautiful bride through the night!”)

“Warlocks and witches, answer this call, 
your presence is wanted at this ghostly ball!

“Des douze coups de minuit aux matines sonnantes, 
nous valserons ensemble, macabre débutante !”

(”From the twelve knolls of midnight to the morning bells, 
we shall waltz together, gruesome debutante!”

“Join now the spirits in nuptial doom: 
A ravishing bride… a vanishing groom!”

(bron: www.ravenswood-manor.com)

Phantom Manor ging pas in september van 2018 terug open gaan voor het publiek na een grondige renovatie.