Partnerschap voor reddings- en rehabilitatie van lamantijnen

Hoge leeftijd, reeds bestaande gezondheidsproblemen en de grote omvang van de lamantijnen maakten het transportproces complex; de dieren ondergaan nu medische evaluaties bij SeaWorld Orlando en ZooTampa in Lowry Park.

Onder leiding van de Amerikaanse Fish and Wildlife Service hebben leden van het Manatee Rescue & Rehabilitation Partnership (MRP) vandaag geholpen bij het transport van drie lamantijnen vanuit Miami Seaquarium (MSQ). De dieren werden met succes vervoerd naar faciliteiten in SeaWorld Orlando en ZooTampa, twee van de slechts drie centra voor kritische zorg voor zeekoeien in de Verenigde Staten, waar ze nu grondige veterinaire onderzoeken ondergaan.

De zeekoeien werden stuk voor stuk klaargemaakt voor transport, geladen in gespecialiseerde transportvoertuigen en begeleid door een ervaren team van dierenartsen en dierverzorgers. Transportwagens voor deze inspanning werden geleverd door ZooTampa, Clearwater Marine Aquarium en de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission.

Tot de lamantijnen die vanuit MSQ worden vervoerd, behoren Romeo, een mannetje, en Julia, een vrouwtje dat meer dan 3.000 pond weegt. Beide dieren zijn ouder dan 65 jaar en verblijven sinds eind jaren vijftig bij MSQ. Het paar arriveerde bij MSQ vóór de inwerkingtreding van de Endangered Species Act en de Marine Mammal Protection Act. Na de oproep van MSQ om zowel Romeo als Julia een betere sociale groep te bieden, nam ZooTampa contact op met de Amerikaanse Fish and Wildlife Service en bood aan om tijdelijk voor deze twee lamantijnen te zorgen, terwijl de MRP een permanente locatie voor hen identificeert.

Clarity is een volwassen vrouwelijke lamantijn die sinds 2009 bij MSQ verblijft, toen ze werd gered vanwege verwondingen door waterscooters. Via de Endangered Species Act en de Marine Mammal Protection Act heeft de Amerikaanse Fish and Wildlife Service jurisdictie over Clarity, en de USFWS verzocht SeaWorld Orlando om voor haar te zorgen. Ze zal bij SeaWorld Orlando verblijven totdat een groep MRP-experts haar zaak heeft beoordeeld en de beste plaatsing voor haar in een andere faciliteit heeft bepaald.

Lamantijnen in Florida lopen gevaar door natuurlijke en door de mens veroorzaakte bedreigingen, waaronder blootstelling aan het verlies van zeegras, rode vloed, koude stress, ziekte, bootaanvaringen, verplettering door sluizen of sluizen en verstrikking of inslikken van vistuig.

Leden van de MRP die hebben geholpen bij deze ingewikkelde transportinspanningen zijn onder meer de Amerikaanse Fish and Wildlife Service, de Florida Fish and Wildlife Conservation Commission, SeaWorld Orlando, ZooTampa, Clearwater Marine Aquarium, Bishop Museum of Science and Nature, University of Florida, Mote Marine Lab, Homosassa Springs Wildlife State Park en Save the Manatee Club.

De MRP is een coöperatieve groep van non-profit, particuliere, staats- en federale entiteiten die samenwerken om het behoud van lamantijnen te bevorderen door samen te werken bij het redden, rehabiliteren, vrijlaten en monitoren van lamantijnen, onderzoek en onderwijs.

Fotocredit: Seaworld Orlando