Pairi Daiza opent een negende wereld ter gelegenheid van zijn dertigjarigbestaan.

Pairi Daiza presenteert een nieuwe wereld “The Islands of the Rising Sun”: het is de 9de wereld die het park op 10 mei opende.
We betreden de wereld via een grote Japanse poort. Binnen werden wij ontvangen voor een hapje en een drankje in een typisch Japanse stijl. Zo waren er Sesame Mochi en Genmaicha thee.

Kort daar op kwam Eric Domb, parkstichter samen met zijne Excellentie Masahiro Mikami, de ambassadeur van Japan aan, om het het in te huldigen.


Samen met hen liepen we door de nieuwe wereld. Pairi Daiza hecht veel waarde aan de elementen van de werelden,: architectuur, cultuur en fauna en flora; alle elementen zorgen voor een perfecte harmonie. Een ontdekking reis van sereniteit en schoonheid van Japan en het is vormgegeven als vier eilanden.

Vier Eilanden:

HONSHU, het grootste eiland van Japan en centraal gelegen, herbergt het merendeel van de bevolking en verschillende van zijn grootste steden, waaronder Tokyo, Kyoto en Osaka. Onder het toeziend oog van een miniatuurversie van de eerbiedwaardige Mount
Fuji ontmoet men hier sikaherten, wasbeerhonden en vliegende eekhoorns. Een droge tuin en een traditionele Roji, theetuin, nodigen uit om de Suikinkutsu te ontdekken, een akoestische installatie die melodieuze geluiden produceert vergelijkbaar met die van de koto.

HOKKAIDO, het meest noordelijke van de Japanse eilanden, staat bekend om zijn wilde en ongerepte natuur met uitgestrekte bossen, steile bergen en kristalheldere meren.
Dichtbij Siberië staat de regio ook bekend om zijn strenge winters. In Pairi Daiza zijn er gibbons, kraanvogels en Japanse makaken te zien en men kan er een mozaïekreproductie bewonderen van de prenten van Katsushika Hokusai, een Japanse
kunstenaar uit de 18e en 19e eeuw. Men kan ook voetbaden nemen in gezelschap van de
‘Gehuwde Rotsen’ van het Ise-schiereiland,

SHIKOKU, het kleinste van de vier belangrijkste eilanden van Japan, staat bekend om zijn traditionele sfeer en zijn ongerepte natuurlijke omgeving. Hier bevindt zich het
territorium van de waterbuffels. Men kan er ook een groot Torii zien, deze poort geeft aan dat men een plaats betreedt die bewoond wordt door godheden. In Japan zijn Torii’s meestal rood of oranje, de kleuren van het shintô, maar men kan er ook vinden in beton, blauw, groen en zelfs roze.

KYUSHU, het op twee na grootste eiland van Japan, staat bekend om zijn tropische klimaat en gevarieerde natuurlijke schoonheid. Men vindt er actieve vulkanen tot stranden met wit zand en palmbomen. De regio heeft ook een rijke geschiedenis en cultuur. In Pairi Daiza betreedt men het eiland via een boeddhistische ingang, een van de twee belangrijkste religies van Japan. Twee authentieke Nio-beelden, beschermgoden, verwelkomen de
bezoekers. Aan de linkerkant bij het binnenkomen, overschaduwen palmbomen een grot en een spiegel. Hier wordt het verhaal verteld van Amaterasu, de zonnegodin van het shintoïsme, die zich terugtrok in een grot, en zo de wereld in duisternis hulde.

De dieren:

-SIAMANG (Gibbon)
-Japanse Kraanvogel
-Sikaherten
-Waterbuffel
-Japanse nachtegaal
-Japanse Makaak
-Wasbeerhond
-Chien Viverrin (Wasbeerhond)

Na twee van de vier eilanden verkend te hebben, was het tijd voor een persmoment waarbij Eric Domp en Masahiro Mikami vertelden trots te zijn dat ze dit op deze manier kunnen presenteren. “Deze wereld is geen Japanse tuin als zodanig. Het is de weergave van de landschappen die je in Japan kunt zien. Het is misschien wel de eerste keer ter wereld dat Japan wordt gerepresenteerd in de vorm van zijn eilanden, als een geografische kaart met de vier grote hoofdeilanden die elk een verschillend klimaat, vegetatie en fauna hebben.”

Na de water buffels van Eiland Shikoku gezien te hebben, was het tijd voor de onthulling van 2 grote beelden.

We waren erg trots dat wij bij deze in huldiging mochten zijn en wensen Pairi Daiza nog een gelukkige 30ste verjaardag toe. Het is terecht één van de mooiste dierenparken.
De verblijven, de natuur, het is een geheel wat je nergens anders ziet in deze omvang. Als je denkt dat je aan een daguitstap niet voldoende hebt, kan je er ook een weekendje weg van maken. Pairi Daiza heeft erg bijzondere hotelkamers.

Cijfers:

 • Voor deze wereld was een inverstering mee gemoeid van 1,9 miljoen euro
 • Nieuwe gebied is bijna 1 hectare groot en het park omvat 75 hectare
 • Momenteel omvat het park 9 werelden,
  meer dan 100 Europese fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten (EEP)
 • Een investeringplan van € 350 miljoen voor 2023 – 2027
 • Met ‘The Isles of the Rising Sun’ biedt Pairi Daiza bezoekers de mogelijkheid om ondergedompeld
  te worden in de schoonheid van de natuur en de cultuur van een negende wereld.
  Pairi Daiza wil met deze nieuwe wereld verder aanzetten tot concrete actie, voor de bescherming en het behoud van de natuur. Het is een plaats van impact, een wakkere droom waar elke bezoeker wordt opgeroepen, om een actieve rol te spelen in het behoud en de verrijking van het leven op aarde.

Wij danken Pairi Daiza voor het goede ontvangst en Stijn voor het prachtige verslag.