Pairi Daiza viert

De reuzenpanda, een universeel symbool voor dierenbescherming, is het onderwerp van een internationaal beschermingsprogramma dat 30 jaar geleden door China is opgezet.

Pairi Daiza is actief betrokken bij dit wereldwijde programma sinds 2014,
het jaar waarin Hao Hao en Xing Hui in België aankwamen. Sindsdien zijn in het park drie panda’s geboren. Op 8 augustus viert Pairi Daiza de 3de verjaardag van Bao Di en Bao Mei.

Het getal 8 is het getal van geluk in de Chinese cultuur. De reuzenpandatweeling is geboren op de 8e dag van de 8e maand van 2019 in Pairi Daiza. Eerst Bao Di, het mannetje, die 160 gram woog en 2 uur later volgde zijn zus Bao Mei (150 gram).

Fotocredit; Pairi Daiza

De nauwe samenwerking tussen Pairi Daiza en het China Conservation and Research Center for the Giant Panda werd versterkt door het overleven van de pasgeboren jongen te garanderen.
Gedurende 100 dagen werkten Chinese en Belgische verzorgers om beurten 24 uur per dag, 7 dagen per week. Zij zorgden ervoor dat Hao Hao voldoende borstvoeding gaf aan beide jongen en dat zij voldoende rust kregen, met als doel de beste zorg te garanderen Elke baby werd afwisselend in de couveuse geplaatst en met de fles gevoed. Wanneer reuzenpanda’s als tweeling worden geboren komt het helaas vaak voor dat een van de twee baby’s het niet overleeft. Dit
gebeurt zowel in het wild als onder de mensen. De moeder kan niet voor twee jongen zorgen en laat de kwetsbaarste van de twee in de steek.

Vandaag, op hun 3e verjaardag, hebben Bao Di en Bao Mei het gewicht (iets meer dan 70 kg) en de lengte van hun moeder bereikt..

Om hun verjaardag in stijl te vieren, werd de tweeling al getrakteerd op een taart, bereid door hun verzorgers en ontelbare felicitaties van alle bezoekers. De Chinese gemeenschap in België kwam dit weekend massaal naar Pairi Daiza om de jarigen te bewonderen. Bao Di en Bao Mei kregen eveens bezoek van de Chinese ambassadeur in België, de heer CAO Zhongming en de gouverneur van de provincie Henegouwen, de heer Tommy Leclercq.

Op deze verjaardag zullen de verzorgers de tweeling opnieuw verwennen met hun lievelingsfruit, cake en bamboe.

Fotocredit; Pairi Daiza
Actie ondernemen voor bedreigde dieren in het wild

De inspanningen van China, zijn partners en universitaire programma’s van de afgelopen 30 jaar voor de instandhouding van de soort, werpen vruchten af. Vandaag leven er 1.864 reuzenpanda’s in het wild, vergeleken met 1.200 in de jaren 1980.
Dankzij deze gecoördineerde instandhoudingsacties zijn reeds elf panda’s opnieuw in hun natuurlijke omgeving geïntroduceerd. Tot op heden hebben negen van hen het overleefd en heeft één van hen zich met succes voortgeplant. Verdere herintroducties van reuzenpanda’s zijn gepland. In de provincies Gansu, Shaanxi en Sichuan is een gigantisch natuurreservaat van meer dan 20.000 vierkante kilometer ingericht. Deze onderlinge verbinding van verschillende gebieden
waar reuzenpanda’s leven, zal de genetische diversificatie tijdens het broedseizoen bevorderen.
Bovenop de inspanningen voor de instandhouding van de soort, draagt de aanwezigheid van reuzenpanda’s in het wild bij tot de verspreiding van bamboezaden en tot het herstel van bossen waarin honderden diersoorten leven.

De bijdrage van Pairi Daiza

In België is Pairi Daiza sinds 2014 volledig betrokken bij het herintroductieprogramma voor panda’s. De panda’s die in België geboren zijn, zullen naar China terugkeren om te werken met de teams die deze projecten leiden. Pairi Daiza heeft zich daarnaast ook beziggehouden met de
complexe studie van de vruchtbaarheid van vrouwelijke panda’s.

Eric Domb, voorzitter en stichter van Pairi Daiza:

“De missie van Pairi Daiza bestaat erin de bezoekers te verbazen en hen aan te moedigen een actieve rol te spelen in het behoud van de soorten.
We beschermen waar we van houden. Daarom willen alle teams van het park deze verjaardag van Bao Di en Bao Mei aangrijpen als een extra gelegenheid om de aandacht te vestigen op de cruciale problemen van de reuzenpanda in het wild en op ons vermogen om actie te ondernemen, wij allemaal, elk op onze eigen manier.”

Bezoekers van de Jardin des Mondes kunnen Hao Hao, Xing Hui, Tian Bao, Bao Di en Bao Mei bewonderen in The Middle Kingdom. Gedurende de hele verjaardag zijn verschillende animaties gepland. Pairi Daiza is dit seizoen elke dag open tot en met 8 januari 2023.