Pairi Daiza is waakzaam

Met de uitzonderlijke temperaturen stellen de teams van Pairi Daiza bijkomende initiatieven voor om het welzijn van de bezoekers en de 7.000 dieren van het Park te garanderen.

Tijdens deze hittegolf hebben de teams van Pairi Daiza de maatregelen versterkt om het welzijn van de 7000 dieren van het Park te verzekeren. De dieren van Pairi Daiza profiteren van speciale maatregelen om de gevolgen van de huidige hittegolf tegen te gaan.

  • Extra douches worden aangeboden aan vogels, grote en kleine zoogdieren
  • Er zijn koele snacks en ijsjes voor de dieren (zie foto’s)
  • Ook de met water en ijs gevulde groenten en fruit zijn een schot in de roos
  • De dieren staan onder verscherpt toezicht van hun verzorgers
Fotocredit; Pairi Daiza

De goed doordachte organisatie van de leefruimten van de dieren van Pairi Daiza wordt aangevuld met speciale maatregelen. Niet alleen in periodes met hogere temperaturen, maar het hele jaar door hebben de dieren van het Park de mogelijkheid om zich naar een schaduwrijke, geventileerde of gekoelde ruimte te verplaatsen.

Dit is bijvoorbeeld het geval voor de 5 reuzenpanda’s, die over geklimatiseerde grotten beschikken. Ook de 4 ijsberen hebben constante toegang tot gekoelde bassins en een ijsgrot. Zo behoort Pairi Daiza met haar ontworpen voorzieningen voor de ijsberen tot de meest complete en ruime ter wereld. De buitenverblijven hebben schaduwrijke plekken en vloerbedekking die de dieren voldoende afkoeling bieden.  De twee bassins, gevuld met niet-gechloreerd water, worden gekoeld zodat ze nooit warmer worden dan 17°C. De dieren hebben ook toegang tot een ijsgrot van 65 m2 en een gekoeld binnenverblijf.

Voor de 6 walrussen is de temperatuur van de 2 bassins niet hoger dan 14°. En voor de 3 soorten pinguïns (ezelspinguïns, koningspinguïns en rotspinguïns) die in de pinguïngrot leven, wordt de watertemperatuur op 4°C gehouden. Deze temperaturen komen overeen met de fysiologische behoeften van elke soort.

De bassins en ruimtes worden gekoeld/geklimatiseerd met behulp van groene energie die voornamelijk wordt opgewekt door de gigantische zonnestroominstallatie van Pairi Daiza. Met een oppervlakte van 20 hectare en 62.270 panelen produceert het meer dan 20.000 MWh/jaar. Meer dan ooit helpt de zon Pairi Daiza om de koude te produceren voor een reeks vernieuwende installaties in het Park.

Waakzaamheid voor de Bezoekers
Fotocredit; Pairi Daiza

In haar 75 hectare tuinen biedt Pairi Daiza een verscheidenheid aan ruimtes: buiten en binnen, in de schaduw of in de open lucht. Bezoekers kunnen gemakkelijk veel schaduwrijke en overdekte plaatsen vinden.

In The Land of the Cold zijn de ondergrondse plaatsen waar ijsberen en walrussen kunnen worden geobserveerd en de tentoonstelling tegen de opwarming van de aarde bijzonder verfrissend. De de temperatuur steeds op maximaal 7°C gehouden. 

In de zomer is het Park op vrijdag en zaterdag open tot 23 uur (met de aanwezigheid van een honderdtal artiesten voor Les Estivales), waardoor het ook mogelijk is het Park later op de dag te bezoeken en zo de grote hitte te vermijden.

Ten slotte heeft Pairi Daiza in het Vikingdorp van The Land of Cold vernevelingssystemen geïnstalleerd om haar bezoekers in deze zeer warme periodes te verkoelen.