Het Department de la Nature et des Forêts (DNF) en de Pairi Daiza Foundation zijn verheugd de oprichting aan te kondigen van een uitzonderlijk natuurreservaat in staatseigendom: het Rode Reservaat van Poncé en Saint-Michel.
Dit nieuwe beschermde gebied ligt in het hart van Nassonia, het staatsbos van Saint-Michel-Freyr dat gemeenschappelijk wordt beheerd door de dienst Natuur en Bos van de Waalse overheid (DNF) en de Pairi Daiza Foundation.
Met een oppervlakte van 724 hectare is het een van de grootste staatsbossen in Wallonië.
Nassonia project zorgt al 5 jaar voor ongerept bos.
Nassonia, het 1.650 hectare grote staatsbos van Saint-Michel-Freyr spreidt zich uit over de gemeenten Tenneville, Nassogne en Saint-Hubert. Het nieuwe natuurreservaat in het hart van Nassonia omvat reeds bestaande reservaten – met een oppervlakte van 340 hectare – en nog eens 384 hectare bos met dit beschermde statuut.
Dit statuut houdt in dat het niet langer is toegestaan om bomen te kappen voor economische doeleinden. De enige toegestane bosbeheeractiviteiten zijn activiteiten die gericht zijn op het herstellen van het bos in zijn natuurlijke staat. Bijvoorbeeld het kappen van sparren om ze te vervangen door hardhout.
“Deze stap betekent een belangrijke stap vooruit in het Nassonia-project, een gezamenlijk initiatief van het Waals Gewest en de Pairi Daiza Foundation. Nassonia zet zich in voor de voortzetting van de ontwikkeling van veerkrachtmodellen die al in gang zijn gezet door het Departement Natuur en Bos (DNF) en die de toekomst van bossen veilig moeten stellen, door de aandacht opnieuw te richten op biodiversiteit en wildernis, en tegelijkertijd het maatschappelijke en lokale aspect te integreren.” aldus Bénédicte Heindrichs, directeur-generaal van de Waalse overheidsdienst ARNE.
5 jaar van herstel en verbetering
In de afgelopen vijf jaar heeft het Nassonia-project al een aantal opmerkelijke resultaten geboekt, waaronder de aanleg van 89 vijvers, het herstel van 7 hectare heide, het herstel van 54 hectare valleibodem, de verbetering van 6 hectare natuurlijk grasland en voederweiden, de aanleg van 15 kilometer heggen- en randennet, de omvorming van 9 hectare naaldbos tot gediversifieerd berken-eikenbos en de verbetering van 141 hectare boshabitat door het kappen of omzomen van zaailingen van sparren.
“Het doel is om het authentieke, natuurlijke karakter van het bos te herstellen, waarbij de ontwikkeling van een groot aantal soorten zoals de zwarte ooievaar, groene en rode kikkers, spitsmuizen, vlinders, vleermuizen en vele andere wordt gestimuleerd. De aanwijzing van meer dan de helft van Nassonia als natuurreservaat is nog een waardevol instrument voor de natuur“, benadrukt Antoine Lebrun, directeur van de Pairi Daiza Foundation.
WWF wordt nieuwe Nassonia partner
Nassonia verwelkomt een nieuwe belangrijke partner voor natuurbehoud: het WWF.
WWF heeft zich ertoe verbonden om over een periode van vijf jaar 1,5 miljoen euro te investeren in onderzoek en milieuherstel om het natuurlijke evenwicht van dier- en plantensoorten in het bos te herstellen. Het eerste jaar van dit partnerschap zal worden gewijd aan het bestuderen van de mogelijkheden voor rewilding in het bos van Saint-Hubert. Nassonia wordt zo de tweede partner van het WWF in Wallonië, na het Nationaal Park van de Semois.
“Samen geven we met het Nassonia-project de natuur de kans om op grote schaal te floreren, wat goed is voor de fauna en voor de toekomst van ons allemaal. Op deze manier spelen we een actieve rol in rewilding in België en ver buiten onze grenzen“, aldus Nicolas Tubbs, directeur Conservation Programmes bij WWF.