Nieuw logo GaiaZOO

Sinds haar opening in 2005 is GaiaZOO voortdurend in ontwikkeling.

Jaarlijks wordt er in de Zuid-Limburgse dierentuin geïnvesteerd en de diercollectie breidt zich uit. Talloze awards en ruim 7 miljoen bezoekers laten zien dat het publiek dit weet te waarderen. Gaia is vernoemd naar de (moeder) aarde. Niet alleen de dierentuin groeit, maar ook het besef dat GaiaZOO een grote verantwoordelijkheid heeft om goed voor onze aarde te zorgen. Daarom is het tijd voor een nieuwe uitstraling en een nieuw logo waarin als het ware onze vingerafdruk op de aarde wordt getoond. Mensen worden hiermee geattendeerd op onze unieke planeet, maar vooral ook op de kwetsbaarheid daarvan.

Toen GaiaPark Kerkrade in 2005 haar poorten opende, bestond het logo uit een donkergroene wereldbol die gevormd werd door vogels, vissen en zoogdieren: de levende aarde Gaia. Gezien de internationale ligging werd na zes jaar besloten de naam ‘park’ te vervangen door ‘zoo’, zodat iedereen direct begreep dat het een dierentuin betreft. In het tweede logo, dat compact en stoer was, stond ZOO dan ook prominent op de voorgrond.

Zorgen voor de aarde

Gaia is een wereldwijd begrip en staat voor (moeder) aarde. Iedereen ervaart dat het klimaat verandert en welke desastreuze gevolgen dat heeft voor onze wereld. Wij, de mensen, hebben de verantwoordelijkheid om goed voor onze aarde te zorgen, want er is maar één planeet met leven. Alleen wij bepalen hoe groot onze vingerafdruk voor de toekomst van de aarde is.

GaiaZOO vindt het belangrijk om op verantwoorde wijze met de hulpbronnen van de natuur om te gaan en een bijdrage te leveren aan duurzaamheid. Voor haar nieuwe logo koos GaiaZOO daarom voor een aarde in de vorm van een vingerafdruk. Het lijnenspel lijkt bovendien op de hoogtelijnen van een landkaart, wat goed past bij het Zuid-Limburgse heuvellandschap. Maar het is ook een verwijzing naar de lucht- en zeestromen op aarde die het klimaat bepalen. Daarmee is de link gelegd naar de diverse biotopen die je ook in GaiaZOO aantreft:  Taiga, Rainforest en Savanna. De kleuren waaruit het logo is opgebouwd, symboliseren de grond (bruin) waarop wij allemaal leven; het water en de lucht (blauw) waar al het leven zich in afspeelt én het leven zelf (groen), dat begint bij planten en bomen.

De toevoeging Kerkrade tot slot spreekt voor zich: de dierentuin ligt immers in het hart van Kerkrade.

Videocredit; Gaiazoo
Ervaar hoe bijzonder

De ruime verblijven en aandacht voor het natuurlijk gedrag van de dieren staat in GaiaZOO voorop. Als bezoeker kun je hierdoor optimaal ervaren hoe bijzonder de aarde is. Dat vormt dan ook een onmisbaar element voor het nieuwe logo van deze bijzondere ZOO!

Het nieuwe logo tot slot, symboliseert ook de start van vele nieuwe ontwikkelingen. Afgelopen najaar werd allereerst de imposante Toren van Gaia geopend, vanwaar je het glooiende, groene landschap perfect kunt ervaren. Later deze week wordt het gloednieuwe, volledig duurzaam gebouwde entreegebouw in gebruik genomen. Op het nieuwe entreeplein verrijst komend voorjaar bovendien een volière voor  bedreigde inheemse vogels, waar de oehoe de hoofdrol in speelt. Zo ervaar je vanaf de start van je bezoek aan GaiaZOO meteen hoe bijzonder onze aarde is!

Gedurende 2023 arriveren er verspreid over de dierentuin diverse nieuwe diersoorten. Dat gaat hand in hand met het verruimen van verblijven voor bestaande dieren, want dat is de koers die GaiaZOO blijft varen: het creëren van optimale leefomstandigheden voor haar bewoners.