Nieuw diersoort

Er zijn vijf rode vari’s aangekomen in DierenPark Amersfoort. Met de komst van deze halfapen is er een nieuw diersoort te bewonderen in het park. “Het gaat goed met de vari’s”, vertelt dierverzorger Richard van Sluis. “De apen lijken goed te wennen aan hun nieuwe onderkomen.” De groep bestaat uit een koppel en drie jongen.

De komende periode zullen de vari’s wennen aan hun nieuwe binnenverblijf, waarbij ze gedeeltelijk gebruikmaken van het eiland. “Voordat de vari’s het hele eiland kunnen verkennen, gaan de dieren enkele weken in quarantaine, zodat de dierenarts onder andere medische checks kan uitvoeren”, licht Richard toe. Bij de vari’s zijn de vrouwtjes de baas. “Vari’s kunnen veel kabaal maken. Zij schreeuwen om soortgenoten te alarmeren en om met elkaar te communiceren.

Bezoekers kunnen dan ook worden opgeschrikt door dit geluid”, vertelt Richard. Vari’s leven in de natuur in de regenwouden van Madagaskar. De dieren worden ernstig bedreigd, doordat veel bomen in hun leefgebied worden gekapt. “Wij zijn blij dat wij de vari’s mogen verwelkomen op het eiland”, vertelt Richard. “Opvallend is dat deze actieve dieren ondersteboven kunnen hangen aan hun staart.” Bezoekers kunnen de rode vari’s bewonderen op het eiland vlak bij Restaurant de Buitenplaats in DierenPark Amersfoort.