Nieuw bronzen beeld uit Limburg voor Europa-Park

Deze week is een groot beeldhouwwerk van de Limburgse kunstenaar Wim Steins in het meer bij het nieuwste hotel van Duitslands grootste attractiepark geplaatst.

Het bronzen beeld, dat bijna 200 kilo weegt en 2,30 meter hoog is, draagt de titel “Ballerina” en lijkt speels licht. Water komt als een rok uit het beeld, dat op een gepolijste eivormige sokkel staat: een symbool van nieuw leven en het naburige waterpark Rulantica.

Steins en Europa-Park zijn geen vreemden voor elkaar. Al in 2002 exposeerde de uit Kerkrade afkomstige Steins 17 bronzen beelden in de kasteeltuin van het attractiepark. De expositie stond destijds in het teken van de Europese mythologie. In zijn werk draait veel om het symbool van de stier: een stijlfiguur voor mannelijke kracht en geweld. Steins ontwerpt zijn stieren vol dynamiek, klein maar soms ook levensgroot. Zijn tweede thema is de menselijke torso die worstelt met gewicht en evenwicht.

Steins, geboren in 1953, begon zijn loopbaan als edelsmid en wijdt zich sinds 1978 uitsluitend aan de beeldhouwkunst. Sinds de tentoonstelling in Europa-Park is hij in contact gebleven met de eigenaren van het park, de familie Mack. “Mijn favoriete bezigheid is om door het attractiepark te lopen en te genieten van de wijze waarop de bezoekers zich vermaken. De sfeer inspireert me altijd om iets nieuws te maken en anders te denken,” zegt de kunstenaar.

Er zijn nu zeven werken van Steins in het Europa-Park Resort, dat bestaat uit Europa-Park, Waterwereld Rulantica, zes themahotels en een Camp Resort. Daaronder ook het standbeeld van Franz Mack, de stichter van Europa-Park, die vorig jaar 100 jaar zou zijn geworden. Het grootste werk van de kunstenaar is de fontein voor het in New England-stijl gebouwde hotel “Bell Rock”.  Hier vereeuwigde hij een gezin dat in Amerika aankomt en hoopvol in de verte kijkt.

Europa-Park-eigenaar Roland Mack: “Ik heb zeer veel respect voor Wim Steins en zijn werk. Ik merk telkens weer hoe inspirerend zijn beelden zijn voor onze bezoekers, zowel jong als oud. Zijn werken zijn een grote verrijking voor Europa-Park”.

Credits; Europa-Park