Na vijf jaar flamingo-ei uitgekomen

Na vijf jaar is er een Chileense flamingo uit het ei gekropen in DierenPark Amersfoort. Dat is goed nieuws, aangezien er in 2018 voor het laatst flamingo-eieren zijn uitgekomen. “De veren van de kleine, lichtgrijze vogel zijn zelfs nog een beetje nat. Zo recent kwam het jong ter wereld”, vertelt dierverzorger Paul Rodewijk. “Gelukkig gaat het goed met het kuiken. Het jong wordt uitstekend verzorgd door beide ouders.”  

Om het leggen van eieren te bevorderen is de vochtigheid van de bodem aangepast. Daarnaast hebben de dierverzorgers een kalk-ei in één van de nesten van de flamingo’s gelegd om de vogels extra te stimuleren zelf eieren te leggen. “Waarschijnlijk zijn er dus meerdere factoren van invloed geweest op dit succes”, vertelt Paul. “Het kuiken is dan ook meer dan welkom, aangezien de Chileense flamingo bijna is bedreigd in de natuur. Daarnaast is onze kolonie behoorlijk op leeftijd. Met de komst van dit kuiken en de andere gelegde eieren is er weer kans op een nieuwe generatie”, legt Paul uit.  

Videocredit; Dierenpark Amersfoort

Het geslacht van het kuiken is nog niet bekend. Flamingokuikens blijven de eerste periode warm tussen de veren van hun moeder. “Na vier tot zes weken kan het jong lopen en gaat het zelf op zoek naar voedsel. Tot die tijd geven beide ouders kropmelk, waarmee zij hun kuiken voeden via hun keel”, legt Paul uit. Over twee jaar draagt het kuiken het typerende roze verenkleed. De kolonie bestaat momenteel uit 97 flamingo’s. Paul: “Wij zijn ontzettend blij met dit geboortenieuws. We hopen dat het goed blijft gaan met het kuiken. Wie weet komen de andere eieren binnenkort uit en groeien er meerdere kuikens op in de flamingokolonie in DierenPark Amersfoort.”