Mijlpaal Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo is al jarenlang de succesvolste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld. In totaal zagen 72 van deze kraakbeenvissen het levenslicht in Burgers’ Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van het Arnhemse dierenpark. Burgers’ Zoo bereikt nu echter een bijzondere mijlpaal: dinsdagochtend 13 juni is het eerste jong van de tweede generatie naar het Tropen-Aquarium van Zoo Hagenbeck vertrokken.

Exodus uit Arnhem

Het afgelopen decennium vertrokken tientallen in Arnhem geboren adelaarsroggen naar collega-publieksaquaria verspreid over heel Europa. In het kader van het Europese populatiemanagementprogramma voor gevlekte adelaarsroggen schenkt Burgers’ Zoo de zelfgekweekte dieren aan collega’s, waar ze aan genetisch onverwante soortgenoten worden gekoppeld in de hoop op verder nageslacht. Het kweekprogramma verloopt succesvol. 

Kroon op het werk

Voor het eerst in de geschiedenis van Burgers’ Ocean, het tropisch koraalrifaquarium van Burgers’ Zoo, is er dinsdagochtend 13 juni 2023 een jong van de tweede generatie vertrokken. Eén van de jongen uit de eerste generatie is namelijk in Arnhem gebleven en heeft nu voor het eerst zelf een jong gekregen. Deze mijlpaal onderstreept het Arnhemse kweeksucces en is een belangrijke stimulans voor het Europese populatiemanagementprogramma. 

Zorgvuldig voorbereid transport

Dierverzorgers van Burgers’ Zoo reizen met de jonge adelaarsrog mee naar het Tropen-Aquarium van Zoo Hagenbeck in Hamburg. Zij hebben veel ervaring met deze kraakbeenvissen, qua verzorging, voeding en transport. Het dier wordt in een groot, rond bassin vervoerd, waar continu zuurstof aan wordt toegevoegd en het water van goede kwaliteit wordt gehouden met behulp van speciale chemicaliën. Tijdens het transport houden de dierverzorgers de waterwaardes nauwlettend in de gaten en passen deze aan waar nodig.